Το ΙΟΒΕ κατέγραψε βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο (στο 101,4 ο σχετικός δείκτης). Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας τον Οκτώβριο που διαμορφώθηκε στο 11,6%. Η Eurostat ανήγγειλε ότι στο τέλος Νοεμβρίου ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 9% έναντι 9,5% τον Οκτώβριο.

Το Eurogroup δίνει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης με την κατά €6 δις ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και αύριο η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ στο τέλος του 3ου τριμήνου που είναι ενδεχόμενο να ξεπεράσουν το 7,7% που καταγράφηκε στο 2ο τρίμηνο καθώς θα ενσωματωθούν οι εξαιρετικές επιδόσεις από τα τουριστικά έσοδα του καλοκαιριού.

1

Αν και κάποια από τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία πιστοποιούν την μέχρι τώρα θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας αμφισβητείται και μόνο η UBS με το +2,5% βλέπει ρυθμό μεγέθυνσης πάνω από το 2% για το 2023.

Έτσι, η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων στις δόσεις των δανείων τους, άνοιξε το ενδεχόμενο να αναγκαστούν οι τράπεζες να ταξινομήσουν στα ΜΕΑ (Μη εξυπηρετούμενα Ανοίγματα) αυτά τα δάνεια σύμφωνα με την πιθανή οδηγία που θα εκδώσουν.

Σαν αποτέλεσμα, αν και το κόστος για τις τράπεζες είναι μικρό (το πολύ 100 εκ. ευρώ), η διαδικασία απειλεί να «γκριζάρει» το ελπιδοφόρο σενάριο που υπόσχεται από το 2023 ο τραπεζικός κλάδος σαν αποτέλεσμα της ουσιαστικής βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας του λόγω κυρίως της πιστωτικής επέκτασης και των αυξημένων επιτοκίων των δανείων.

Σαν αποτέλεσμα, η ολοκλήρωση του 11μηνου, με το Γ.Δ. να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τις 900 μονάδες και στις 922,42 μονάδες στο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου, οριοθετεί πιθανότατα την καταγραφή των υψηλότερων επιδόσεων του 2ου εξαμήνου με το rebalancing της 30/11/2022 να διαμορφώνει την κορύφωση των ημερήσιων συναλλαγών στα €282,27 εκ.

Την ίδια ώρα, τα δεδομένα του εξωτερικού περιβάλλοντος, αυξάνουν την αβεβαιότητα σε σχέση με το ενδεχόμενο διαφόρων αρνητικών παρενεργειών: η ανακοίνωση για τιμή οροφής για το ρωσικό πετρέλαιο στα $60/βαρέλι δημιουργεί προϋποθέσεις νέας αναρρίχησης της τιμής του πετρελαίου, με το συνωστισμό των τάνκερς στα στενά του Βοσπόρου να αποτελεί σοβαρό λόγο για διαμόρφωση συνθηκών μείωσης της προσφοράς του στις αγορές της Ευρώπης, κυρίως.

Τα θετικά στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσουν τη Federal και στη συνέχεια την ΕΚΤ σε νέες «μεγάλες» επιτοκιακές αυξήσεις στις 14 και 15 Δεκεμβρίου διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνση των αυξήσεων. Ταυτόχρονα, προσδοκάται ότι οι διαδηλώσεις στην Κίνα θα οδηγήσουν σε αποφάσεις χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, με την κατάσταση να προκαλεί γενικευμένο προβληματισμό στους παρατηρητές σε σχέση με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης αιτημάτων πρόσθετων ελευθεριών από τους Κινέζους πολίτες.

Σαν αποτέλεσμα, το κλίμα αυξημένων επιφυλάξεων τείνει να διαμορφώνει την επενδυτική ψυχολογία σε όλες τις αγορές του πλανήτη.

Με το ελληνικό χρηματιστήριο να συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές καθώς μάλιστα διαφαίνεται ότι η εκλογική διαδικασία θα δρομολογηθεί πιθανότατα νωρίτερα από την εκ νόμου προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία, ενώ την ίδια ώρα η ρητορική των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων συνεχίζεται.

Σκηνικό που δεν υποβοηθεί την διαμόρφωση προϋποθέσεων για ένα φετινό year-end- rally, εκτός αν οι Κεντρικές Τράπεζες με τις κινήσεις τους διαμορφώσουν διαφορετικά μηνύματα τις επόμενες ημέρες…

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Τα νέα σημεία εισόδου στις τράπεζες, στα 20 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ