• Σχόλιο Αγοράς

    Με απώλειες 0,45% υποδέχθηκε ο FTSE 100 τη νίκη των Εργατικών – Στο -0,39% ο CAC 40

    Άνδρας περπατά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Χρηματιστήριο του Λονδίνου


    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Παρασκευή, με το ενδιαφέρον να έχει στραφεί στις πολιτικές εξελίξεις σε Βρετανία και Γαλλία.

    Στη Βρετανία οι Εργατικοί επέστρεψαν μετά από 14 χρόνια στην εξουσία, επιτυγχάνοντας μια άνετη νίκη, την ώρα που το κόμμα των Συντηρητικών καταποντιζόταν, σε μια από τις χειρότερες επιδόσεις του ιστορικά. Ο Κιρ Στάρμερ ξεκίνησε μάλιστα να σχηματίζει τη νέα του κυβέρνηση, η οποία θα βρει για πρώτη φορά ως επικεφαλής του χαρτοφυλακίου των οικονομικών στη Βρετανία μια γυναίκα, την Ρέιτσελ Ριβς.

    Πάντως, ο FTSE 100 έκλεισε με ήπιες απώλειες την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στο -0,45% και τις 8.203,93 μονάδες, παρά μάλιστα την αντίδραση της μετοχής της Ocado Group, η οποία έκλεισε στο +7,43% (δεύτερη καλύτερη επίδοση για μετοχή που συμμετέχει και στον Stoxx 600 την Παρασκευή)

    Οι ευρωαγορές ετοιμάζονται πλέον για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, την ερχόμενη Κυριακή, όπου τα πράγματα παραμένουν θολά. Ο Εθνικός Συναγερμός, μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο θα βρεθεί αντιμέτωπος, σε πολλές περιφέρειες, με υποψηφίους  οι οποίοι θα έχουν την στήριξη τόσο της Αριστεράς όσο και του κόμματος Μακρόν, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν μια νίκη του κόμματος της Λεπέν.

    Έτσι, κάποιες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εξακολουθούν να βλέπουν νίκη του κόμματος της Λεπέν, αμφισβητούν αν θα καταφέρει τελικά να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα βουλή που θα προκύψει από τη νέα εκλογική βραδιά.

    Σε αυτό το κλίμα, ο CAC 40 κινήθηκε επιφυλακτικά την Παρασκευή κλείνοντας στις 7.675,62 μονάδες με απώλειες -0,26%. Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο DAX στις 18.475,45 μονάδες με άνοδο 0,14%.

    Στον νότο ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις  33.987,67 μονάδες με απώλειες -0,39%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στις 11.023,50 μονάδες με πτώση -0,39%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 516,60 μονάδες με απώλειες -0,18%, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας σημείωσε άνοδο της τάξης του 1%. Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η Aixtron με κέρδη 17,84%, ενώ στον αντίποδα στο -6,62% έκλεισε η μετοχή της Softcat και στο -6,49% αυτή της Amplifon. Απώλειες 5,16% σημείωσε επίσης η μετοχή της ναυτιλιακής Moeller-Maersk.

    Διαβάστε επίσης

    Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία της Βρετανίας

    BBC: H Ρέιτσελ Ριβς νέα υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία – Ποιοι ακούγονται για τα άλλα υπουργεία

    Τι συμβαίνει με τον Μπάιντεν; Τα σενάρια για την αποχώρησή του από την εκλογική κούρσα των ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ