• Σχόλιο Αγοράς

    Κλυδωνίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διέξοδος στο ΧΑΑ για τους επενδυτές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ εν αναμονή του deal

    Σοκ στις παγκόσμιες αγορές μετά τη ρωσική επίθεση σε Ουκρανία


    Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ύστερα από βαριά ήττα στις ευρωεκλογές.

    Ο γαλλικός δείκτης των blue-chips CAC 40 σημείωσε πτώση 1,8% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον μηνών, με τις τραπεζικές μετοχές, όπως αυτές των BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, να καταγράφουν απώλειες μεταξύ 3,8% και 5,5%.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,7% στις 10:11 ώρα Ελλάδας, με τον γερμανικό DAX και τον ισπανικό IBEX να υποχωρούν αντίστοιχα κατά 0,7% και 1,0%.

    Στο ελληνικό Χρηματιστήριο όαση αποτελούν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις ευρωεκλογές και τα άσχημα αποτελέσματα σε Γαλλία και Γερμανία με άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και απώλειες στην Ελλάδα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν ευνοήθηκε από την εντυπωσιακή αποχή της τάξης του 60%.

    Κατάρρευση για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς στη χώρα και ενίσχυση των κομμάτων δεξιότερα της Ν.Δ. επιβάλλουν, σύμφωνα με την αγορά, η κυβέρνηση να προωθήσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις.

    Η Depolas Sec. σημειώνει στο πρωινό της σχόλιο ότι με την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών και τα μηνύματα των Ευρωπαίων, οι αγορές ενδεχομένως να εμφανίσουν αυξημένη μεταβλητότητα την εβδομάδα που ξεκινά, ειδικότερα μετά το στοίχημα του προέδρου Μακρόν για πρόωρες εκλογές.

    Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ βρίσκεται ακόμα πλησίον της περιοχής ισορροπίας των 1.440-1.450 μονάδων με την απόδοση του κρατικού 10ετούς να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών (περιοχή 3,65%).

    Τα σημαντικότερα μάκρο της εβδομάδας αποτελούν ο πληθωρισμός στη Γερμανία και στις ΗΠΑ την Τετάρτη, ενώ αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην συνεδρίαση της FED την ίδια μέρα.

    Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγχωρία βιομηχανική παραγωγή Απρίλιου και πληθωρισμό Μαΐου.

    Πτώση 1,64% στην Alpha Bank, 1,36% στην Εθνική, πάνω από 1% στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και 1,36% στην Πειραιώς.

    Τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς το μομέντουμ του κλάδου, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Η διαφορά είναι ότι οι ξένοι επενδυτές θα περιμένουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αλλαγή του κλίματος με περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

    Διόρθωση στα 9,18 για τη Cener και απώλειες πάνω από 1%, λιγότερο από 1% οι απώλειες στην Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 πτώση 1,61% για τη Βιοχάλκο, στα 6,13 ευρώ, 1% οι απώλειες στα ΕΛΠΕ πάνω από 1% η πτώση σε Ιντρακάτ, Ιντραλότ, -1,45% η ΜΟΗ, πτώση 1,90% για την Jumbo, -0,81% ο Μυτιληναίος, στα 36,66 ευρώ, κάτω από 1% η πτώση σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, -1,54% η Autohellas,.

    Από εκεί και πέρα οι μετοχές που ξεχωρίζουν στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 με κέρδη πάνω από 2% και η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 με άνοδο κοντά στο 1%.

    Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το deal με τη Masdar βρίσκεται πολύ κοντά και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από μέρα σε μέρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου: 7 Υποτροφίες για ειδικότητα κυβερνήτη σκαφών αναψυχής

    Bloomberg: Πώς οι χώρες της κρίσης Eλλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία πέρασαν στην αντεπίθεση

    Mermeren: Στα 2,1 ευρώ το καθαρό μέρισμα 2023



    ΣΧΟΛΙΑ