Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Κέρδη για το πετρέλαιο με το βλέμμα στην Fed

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο περίπου 2% την Τετάρτη, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά της προηγούμενης ημέρας, καθώς ο διεθνής επόπτης ενέργειας αναμένει αύξηση της αλλαγής αερίου σε πετρέλαιο λόγω των υψηλών τιμών αυτόν τον χειμώνα, παρόλο που οι προοπτικές για τη ζήτηση παραμένουν ζοφερές.

Το πετρέλαιο του Οκτωβρίου σημείωση κέρδη 1,17 δολάρια ή 1,3% για να καθοριστεί στην τιμή των 88,48 δολάρια το βαρέλι. Τα παγκόσμια παρατηρούμενα αποθέματα μειώθηκαν κατά 25,6 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιούλιο, ανέφερε η IEA.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι η εντεινόμενη οικονομική επιβράδυνση και η παραπαίουσα κινεζική οικονομία θα αναγκάσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να σταματήσει το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, ο ΔΟΕ είπε επίσης ότι αναμένει ευρεία μετάβαση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο για λόγους θέρμανσης, λέγοντας ότι θα είναι κατά μέσο όρο 700.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 – διπλάσιο από το επίπεδο πριν από ένα χρόνο. Αυτό, μαζί με τις γενικές προσδοκίες για αδύναμη αύξηση της προσφοράς, βοήθησε στην τόνωση της αγοράς.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, για άλλη μια φορά ενισχυμένα από τις συνεχιζόμενες εκδόσεις από το Strategic Petroleum Reserve (SPR), έδειξαν τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία. Τα εμπορικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια καθώς 8,4 εκατομμύρια βαρέλια απελευθερώθηκαν από το SPR, μέρος ενός προγράμματος που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Ενισχύεται η παγκόσμια ζήτηση

«Ο ακατέργαστος αριθμός υποδηλώνει ότι μόλις τελειώσουμε το ρολόι στην κυκλοφορία του Strategic Petroleum Reserve, θα δούμε σημαντικές μειώσεις στα αποθέματα, έτσι ώστε να διατηρηθεί το πετρέλαιο σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) δήλωσε την Τρίτη ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 και το 2023 θα ενισχυθεί από το αναμενόμενο, επικαλούμενος ενδείξεις ότι οι μεγάλες οικονομίες τα πηγαίνουν καλύτερα από το αναμενόμενο παρά τις προκλήσεις όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

Η αγορά είχε νωρίτερα διαπραγματευτεί χαμηλότερα λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση, καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Philip Lane, επανέλαβε τη δέσμευση της τράπεζας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εστιάζοντας στον πληθωρισμό. Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας παραμένουν «κυρίαρχη κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού» στη ζώνη του ευρώ, είπε ο Lane.

Μια πιο καυτή από ό,τι αναμενόταν έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τρίτη διέλυσε επίσης τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να περιορίσει τη σύσφιξη των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες. Οι αξιωματούχοι της Fed πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, με τον πληθωρισμό να είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Άνοδος στα ομόλογα της Ευρωζώνης – Τι σηματοδοτεί αυτό για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Τουρκική λίρα: Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έδωσε 75 δισ. για να την σώσει

Eurobank: Στα 48,2 δισ. ευρώ το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο – Το υψηλότερο επίπεδο από το 2011