Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκε η τιμή του ενεργού μελλοντικού συμβολαίου του αμερικανικού αργού, καθώς η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μια πρωτοφανή απελευθέρωση αποθεμάτων αυξάνει την προσφορά.

Μάλιστα, οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που ολοκλήρωσαν την έκτακτη διυπουργική σύνοδό τους την Παρασκευή για την σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους.  Οι ποσότητες και ο χρόνος αυτής της αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, είπε στους δημοσιογράφους ο Χιντετσίκα Κοϊζούμι, ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

1

Αντίθετα, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση του OPEC+ (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία) που επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό για  αύξηση του στόχου παραγωγής κατά μόλις 432.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, αγνοώντας τις εκκλήσεις των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες 0,4%, στα 99,93 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης μετά από πτώση 7% την Πέμπτη.

Το Brent Ιουνίου, αντίθετα κατέγραψε μικρή αύξηση 0,2%, στα 104,94 δολάρια το βαρέλι.

Η εβδομάδα πάντως ήταν η χειρότερη των δύο τελευταίων ετών για τα ενεργά συμβόλαια, με το WTI να σημειώνει συνολικές απώλειες άνω του 12$ και το Brent πτώση κοντά στο 11%. Πρόκειται για τη χειρότερή τους επίδοση από τον Απρίλιο του 2020.

Μέταλλα

Πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός την Παρασκευή, με τις εβδομαδιαίες απώλειες να ξεπερνούν το 1%.

Η πτώση ενισχύθηκε μετά την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου και την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, χάρη στα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 431.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας στο 3,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η πτώση της ανεργίας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της FED για την δυναμική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, οδηγώντας την να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της που σχεδιάζει για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε την Παρασκευή με πτώση σχεδόν 1,6%, στα 1.923,70 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με πτώση 1,6%.

Το ασήμι παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 1,9%, στα 24,654 δολάρια ανά ουγγιά (πτώση 3,8% την εβδομάδα), ενώ ο χαλκός Μαΐου με πτώση 1,3% στα 4,689 δολάρια ανά λίβρα, (πτώση 0,2% στην εβδομάδα).

Η πλατίνα παραδόσεως Ιουλίου έκλεισε με απώλειες 0,7% στα 988,60 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου με άνοδο 0,5% στα  2.267,50  δολάρια ανά ουγγιά, περιορίζοντας ελαφρά τις εβδομαδιαίες του απώλειες οι οποίες πάντως ξεπέρασαν το 5%.