Ξανά στο ίδιο έργο θεατές στη Wall Street, με τους επενδυτές να πουλούν μαζικά για ακόμη μια μέρα μετά το… ευχάριστο διάλειμμα της Τετάρτης. Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι η χθεσινή ημέρα ήταν απλά μια μικρή αντίδραση καθώς ο φόβος για ύφεση παραμένει την ώρα που η Fed συνεχίζει την επιθετική της πολιτική με τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Κάτι που αναμένεται να γίνει και τον Οκτώβριο.

Μετά την ανάκαμψη της Τετάρτης, οι μετοχές πιέστηκαν και πάλι καθώς οι επενδυτές φοβούνται μια παγκόσμια επιβράδυνση που θα προκύψει από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Οι τεχνολογικές μετοχές διολίσθησαν περισσότερο σήμερα καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν και πάλι υψηλότερα.

Η απόδοση του 10ετους ομολόγου έφτασε στο 3,8% ενώ του 2ετους αυξήθηκε 3 μονάδες και βρίσκεται στο 4,2%.

Πτώση σημειώνει και η τιμή του πετρελαίου με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου WTI να υποχωρούν 0,6%, στα 81,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Brent υποχώρησε 0,64% στα 88,75 δολάρια το βαρέλι.

Στα μακρο της ημέρας, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών. Η μέτρηση είναι ίση με την προηγούμενη και με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η προσωπική κατανάλωση αναθεωρήθηκε υψηλότερα στο 2% από 1,5% προηγουμένως. Η κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία για το ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την πανδημία της COVID-19 ήταν τελικά πιο ισχυρή σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση.

Ειδικότερα, μετά τις αναθεωρημένες μετρήσεις, το αμερικανικό ΑΕΠ εμφανίζεται κατά 1% υψηλότερο απ’ ό,τι προηγουμένως, σε προσαρμοσμένη βάση για το πληθωρισμό, ή κατά περίπου 200 δισ. δολ. στο τέλος του 2021.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 16.000 στις 193.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο στις 215.000. O μέσος όρος των αιτήσεων ανεργίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα στις 207.000.

Μετοχές

Η άνοδος της απόδοσης των ομολόγων με την ταυτόχρονη ενίσχυση του δολαρίου, οι αυξήσεις στα επιτόκια και ο φόβος ενδεχόμενης ύφεσης συνθέτουν ένα σκηνικό ρευστοποίησης μετοχών στη Νέα Υόρκη, που δεν ξέρει κανείς πότε θα σταματήσει. Πολλοί αναλυτές τονίζουν μάλιστα ότι ο «πάτος του βαρελιού» δεν έχει φανεί ακόμα.

Σήμερα οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών βρίσκονταν υπό πίεση καθώς ο τυφώνας Ίαν στη Φλόριντα ανάγκασε την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων από και προς την πολιτεία. Οι μετοχές της American Airlines Group υποχωρούν  3,8%, οι μετοχές της United Airlines Holdings πέφτουν 3,5% και οι μετοχές της Southwest Airlines Company υποχωρούν 2,6%.

Η μετοχή της Apple συνεχίζει να βγάζει πωλητές υποχωρώντας σήμερα  4,5% αφού η Bank of America υποβάθμισε τη στάση της για τον κατασκευαστή iPhone σε «neutral» από «buy».

Ωστόσο δεν είναι μόνο η Apple που δέχεται σφυροκόπημα, αφού όλες οι μεγάλες τεχνολογίας και ανάπτυξης δέχονται ισχυρό πλήγμα κυρίως λόγω της απόδοσης των ομολόγω. Η Tesla πέφτει 5,7%, η Meta -4,2% η Amazon -3,7%, η Alphabet χάνει 3,8% ενώ πιέσεις άνω του 2% δέχονται Netflix και MicrosoftNVIDIA και AMD χάνουν 5,1% και 5,7% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Coinbase υποχωρεί πάνω από 10% αφού η Wells Fargo ξεκίνησε την κάλυψη του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων με αξιολόγηση «sell», λέγοντας ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός θα επιβαρύνει τη μετοχή.

Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones χάνει 586 μονάδες ή 1,96% στις 29.101 μονάδες, ο S&P 500 δέχεται πιέσεις της τάξης των 95 μονάδων ή 2,5% στις 3.626 μονάδες ενώ ο Nasdaq γκρεμίζεται στις 10.700 μονάδες με απώλειες 3,3%.