• Σχόλιο Αγοράς

    Κατάρρευση στη Wall Street μετά την επιστροφή του φόβου για πιθανή ύφεση

    • NewsRoom
    χρηματιστής της wall street


    Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση για τον μήνα Αύγουστο, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση και την ανεργία στις ΗΠΑ προκάλεσαν ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Ειδικότερα,  ο Dow Jones έκλεισε στις 40.347,97 μονάδες με απώλειες  -1,21%, ο S&P 500 στις 5.446,68 μονάδες με πτώση -1,37% ενώ ο Nasdaq στις 17.194,15 μονάδες με απώλειες -2,30%. Ισχυρές ήταν και οι απώλειες για τον Russell 2000, ο οποίος έκλεισε στις 2.188,73 μονάδες με πτώση 2,92%.

    Οι επενδυτές είδαν τις αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο, στις 249.000 την περασμένη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, ο δείκτης μεταποίησης του ISM, ένα βαρόμετρο της εργοστασιακής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, έφτασε στο 46,8%, ένα ποσοστό χειρότερο από το αναμενόμενο, το οποίο θεωρήθηκε ως σήμα οικονομικής συρρίκνωσης.

    Τα δεδομένα έφεραν πτώση για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία μειώθηκε κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη ημέρα ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

    Ωστόσο, πλέον η αγορά αρχίζει να ανησυχεί πως αυτή η ενδεχόμενη πρώτη μείωση ίσως έρθει λίγο αργά, και το σενάριο για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομία μπορεί να κινδυνεύει να πραγματοποιηθεί.

    Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Meta ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τη μετοχή της να κλείνει στο +4,82%. Αντίθετα βουτιά 9,37% σημείωσε η Qualcomm, η οποία αν και προέβλεψε ισχυρότερες πωλήσεις και κέρδη από ό, τι ανέμεναν οι αναλυτές για το τρέχον τρίμηνο, δήλωσε πως οι αποστολές τηλεφώνων ανακάμπτουν μόνο σταδιακά από μια παρατεταμένη ύφεση.

    Τα αποτελέσματα συνεχίζονται με την Amazon, η οποία ωστόσο απογοήτευσε την αγορά με τα όσα ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Procter & Gamble (3,03%), Johnson & Johnson (1,84%), Coca-Cola (1,83%), Walmart (1,68%) και McDonald’s (1,26%). Στον αντίποδα, βαριές ήταν οι απώλειες για την Boeing (-6,45%), την Intel (-5,5%), τη Chevron (-4,93%) και την Caterpillar (-4,24%). Πάνω από 2% ήταν οι απώλειες για Home Depot, JPMorgan, Salesforce, Cisco Systems, Dow και Travelers, ενώ πάνω από 1% ήταν η πτώση για Goldman Sachs, American Express, Apple, Amazon, Nike και ΙΒΜ.

    Εκτός του Dow Jones, βαριές ήταν οι απώλειες για την Nvidia, μετά το +12% της Τρίτης, σημειώνοντας ξανά βουτιά 6,67%.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Βουτιά 2% για το WTI έφεραν τα στοιχεία για ανεργία και μεταποίηση στις ΗΠΑ

    Τραπεζικό sell-off στην Ευρώπη με απώλειες 4,5% – Βουτιά για τα μεγάλα χρηματιστήρια

    Άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας για κίνδυνο υπερβολικής υποχώρησης του πληθωρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ