• Σχόλιο Αγοράς

    Κατάρρευση για τις ευρωαγορές μετά την ομιλία του Πάουελ

    • NewsRoom


    Τα γερμανικά μάκρο γύρισαν σε αρνητικό έδαφος τις ευρωαγορές και η “γερακίσια” του Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole τις έστειλαν βαθύτερα στο “κόκκινο”. Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ανάσχεση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τρόπο που θα προκαλέσει “πίεση” στην οικονομία της χώρας.

    Ο Πάουελ τόνισε ότι η Fed θα συνεχίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού “μέχρι να τελειώσει η δουλειά” και γι’ αυτό τον σκοπό “θα χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της”. Ακόμη και με μια σειρά τεσσάρων διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων συνολικού ύψους 2,25 ποσοστιαίων μονάδων, ο Πάουελ είπε ότι αυτό “δεν είναι σημείο για να σταματήσουμε” παρόλο που τα επιτόκια είναι πιθανώς γύρω από μια περιοχή που θεωρείται ούτε ενθαρρυντική ούτε περιοριστική για την ανάπτυξη.

    Τι είπαν οι αναλυτές

    “Μεταφέρουμε σκόπιμα την πολιτική μας σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%,” είπε o Πάουελ. Με το βλέμμα στο μέλλον, ο επικεφαλής της Fed πρόσθεσε ότι “η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα. Το ιστορικό αρχείο προειδοποιεί έντονα για την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής”.

    Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη ήρθαν εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, ωστόσο δεν παρουσιάζει έντονα σημάδια υποχώρησης. Άλλωστε, οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο πρόεδρος της Fed θα υιοθετούσε επιθετική στάση στην ομιλία του, επιβεβαιώνοντας ότι βασικός στόχος της τράπεζας είναι να φέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στην οικονομία.

    Πίσω στην Ευρώπη, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Γερμανία έδειξαν ότι το καταναλωτικό κλίμα οδεύει για νέο ιστορικό χαμηλό για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, εν μέσω του ράλι του τιμών της ενέργειας. Το ινστιτούτο GfK ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αναμένεται να διαμορφωθεί στο -36,5 τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας μια σειρά ιστορικών χαμηλών που ξεκίνησε τον Ιούλιο.

    Τι έδειξε το ταμπλό

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,68% στις 426 μονάδες, με τους κλάδο του λιανικού εμπορίου και των ταξιδιών/αναψυχής να σημειώνουν τις βαρύτερες απώλειες 3,5% και 3,4% αντίστοιχα. Στην εβδομάδα, ο Stoxx 600 διολίσθησε κατά 2,6%.

    Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκανε “βουτιά” 2,26% στις 12.971,47 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,68% στις 6.274,26 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,7% στις 7.427,31 μονάδες.

    Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε ακόμα χειρότερη επίδοση χάνοντας 2,49% στις 21.895,25 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε κατά 1,51% στις 8.063,90. Στις επιμέρους μέτοχες, η Just Eat έπεσε στον πάτο, καθώς βρέθηκε στον πυθμένα του Stoxx 600, με κατρακύλα 7,8%. Από κοντά, η Delivery Hero και η Hellofresh που έχασαν 7,2% εκάστη.

    Διαβάστε επίσης

    TotalEnergies: Πουλά το μερίδιό της στην κοινοπραξία με την ρωσική Novatek

    Quest: Με ποσοστό 99,089% στην ΓΕ Δημητρίου

    Porsche: Έως 85 δισ. ευρώ οι προεγγραφές της IPO



    ΣΧΟΛΙΑ