ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα, Παρασκευή, οι ευρωαγορές αφήνοντας πίσω τους τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας.
Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν φανερά δύσκολη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επηρεάστηκαν άμεσα από την κρίση στις τραπεζικές μετοχές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, οδηγώντας τις τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και Αμερική σε sell off.
Παράλληλα, η τραπεζική κρίση εντάθηκε και στην Ευρώπη με την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse, η οποία τελικά δέχθηκε οικονομική υποστήριξη από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στις ΗΠΑ, καθώς την ίδια μέρα 11 μεγάλες τράπεζες συμφώνησαν να καταθέσουν έως και 30 δισ. δολάρια στην First Republic Bank ως ένδειξη εμπιστοσύνης
Πάντως, αν και η αγορά θεωρεί πως η τραπεζική κρίση επιβαρύνεται από την αυστηρή νομισματική πολιτική που ακολουθούν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο οι κεντρικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει απτόητη την αυστηρή πολιτική της με στόχο το αποπληθωρισμό.
Έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ;
Μόλις χθες, η ΕΚΤ στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, στηριζόμενη πλήρως στα αποτελέσματα του πληθωρισμού, ο οποίος σημείωσε υποχώρηση για τον Φεβρουάριο του 2023. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση προέβη σε δηλώσεις αφήνοντας ασαφές το ερώτημα για πόσο καιρό ακόμα η Κεντρική Τράπεζα θα οδηγείται σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της. Αντίθετα αρκέστηκε να πει πως «υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος».
Αν και οι επενδυτές υπέθεταν ότι μετά το ισχυρό τραπεζικό sell off, η ΕΚΤ ενδεχομένως να μην αύξανε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της, οι ελπίδες τους οδηγήθηκαν στο κενό, καθώς όσο ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδο τόσο η τράπεζα θα συνεχίσει αυτή τη μετωπική επίθεση, με στόχο να φτάσει τον πληθωρισμό στο 2%.
Σήμερα, οι επενδυτές στην Αμερική και την Ευρώπη οδηγήθηκαν σε νέο τραπεζικό sell off, καθώς τόσο η Credit Suisse όσο και η First Republic δέχθηκαν ξανά ισχυρές πιέσεις σε Ελβετία και ΗΠΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες οι ευρωαγορές έκλεισαν με νέες απώλειες, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα του έτους.
Πώς κινήθηκαν την Παρασκευή οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες
Με ισχυρές απώλειες 1,21% στις 436,31 μονάδες έκλεισε σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με τις απώλειές του να αγγίζουν το 3,84% σε επίπεδο εβδομάδας.
Από τις μετοχές του Stoxx 600 με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Koninklijke Vopak N.V. (5,23%) και Millicom International Cellular S.A. (4,85%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Grand City Properties S.A. (-10,20%) και Credit Suisse Group AG (-8,01%).
Με απώλειες ωστόσο έκλεισαν και οι μετοχές των υπόλοιπων τραπεζών: BNP Paribas (-1,95%), Deutsche Bank (-1,53%), UBS (-1,16%), ING (-3,62%),
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.335,40 μονάδες με ισχυρές απώλειες 1,01%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 5,33%
Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 14.768,20 μονάδες με ισχυρές απώλειες 1,33%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 4,28%.
Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 6.925,40 μονάδες με ισχυρές απώλειες 1,43%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 4,09%.
Τέλος, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 25.494,54 μονάδες με ισχυρές απώλειες 1,64%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειές του άγγιξαν το 6,55%, και ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 8.719,30 μονάδες με ισχυρές απώλειες 1,92%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με ισχυρές απώλειες 6,09%.
Διαβάστε επίσης:
Νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% τον Μάιο, προεξοφλούν οι αγορές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Βροχή» οι καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή και «μαϊμού» αποδείξεις στις ειδικές πλατφόρμες της ΑΑΔΕ
- Eurobank: Η Χριστίνα Μαργέλου για 3η συνεχή χρονιά στο top10 της ναυτιλιακής χρηματοδότησης παγκοσμίως
- Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΚΟΥΕΣ, ΠΡΟΦ
- Ντόναλντ Τραμπ: Όπισθεν ολοταχώς και στην Αρχιτεκτονική