Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street, με νέο ρεκόρ για τον S&P 500 και ράλι στα τελευταία λεπτά

Wall Street

Με ισχυρά κέρδη για τους βασικούς ολοκληρώθηκε η Παρασκευή στη Wall Street, η οποία βρήκε τον S&P 500 να ολοκληρώνει την ημέρα σε νέο ιστορικό ρεκόρ και τον Dow Jones να σημειώνει άλμα 450 μονάδων, με «ράλι» στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 33.072,88 μονάδες με άνοδο 1,39%, ο S&P 500 στις 3.974,54 μονάδες με κέρδη 1,66% και ο Nasdaq στις 13.138,72 μονάδες, με άνοδο 1,24%.

Η αγορά διατήρησε το θετικό momentum από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τις μετοχές να βρίσκουν στήριγμα στα θετικά νέα για την πορεία των εμβολιασμών αλλά και την άνοδο του κλάδου της ενέργειας και των υλικών, εκμεταλλευόμενα και την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου κατά 4%  λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων μετά το ατύχημα στη διώρυγα του Σουέζ.

Η αγορά νιώθει ανακουφισμένη, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμών στη χώρα τρέχει με ταχείς ρυθμούς, την ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα στοχεύοντας πλέον στους 200 εκατ. εμβολιασμούς τις πρώτες 100 μέρες που βρίσκεται στην προεδρία. Ο αρχικός στόχος των 100 εκατομμυρίων επιτεύχθηκε με 100 εκατομμύρια να απομείνουν ακόμα.

Θετικά αντέδρασαν και οι χρηματοοικονομικές μετοχές καθώς η FED ανακοίνωσε πως στις μεγάλες τράπεζες θα επιτραπεί να συνεχίσουν τα κανονικά επίπεδα πληρωμών μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών από τις 30 Ιουνίου, αρκεί να περάσουν το φετινό stress test. Οι τράπεζες που θα αποτυγχάνουν στο τεστ αντοχής θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, παραμένοντας στους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Μάλιστα αναμένεται να αντιμετωπίσουν πιο αυστηρά μέτρα εάν εξακολουθούν να μην πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις μέχρι τότε.

Την ίδια ώρα, ο φόβος για την αύξηση του πληθωρισμού υποχώρησε έπειτα από τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες τον Φεβρουάριο και τις πιέσεις στις τιμές, που διαμορφώθηκαν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 1,0% σε σχέση με την άνοδο 3,4% που είχε καταγραφεί Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, το προσωπικό εισόδημα υποχώρησε κατά 7,1% τον Φεβρουάριο, μετά την άνοδο 10,1% τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, τον οποίο μελετά η Fed για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Ο δομικός δείκτης τιμών, που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε κατά 1,4%, από αύξηση 1,5% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,5% τον Φεβρουάριο στα 86,7 δισ. δολάρια σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία. Τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές φαίνεται να υποχώρησαν τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να αυξάνεται εν μέσω της αύξησης των εμβολιασμών. Στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανέβηκε στο 84,9 τον Μάρτιο, από 76,8 τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 83,7.

Πάντως, η Παρασκευή είδε τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να αυξάνονται ελαφρά από τις προηγούμενες ημέρες και να φτάνουν στο επίπεδο του 1,68% παραμένοντας όμως αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Από τις μετοχές του Dow Jones, ξεχώρισαν θετικά αυτές των Ιntel (4,60%), Cisco (4,08%) και Nike (3,38%). Από τις 30 μετοχές μόνο 3 έκλεισαν με απώλειες: Walt Disney (-0,53%), Boeing (-0,94%) και Goldman Sachs (-0,96%).

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,36%, ο S&P 500 με άνοδο 1,57% ενώ ο Nasdaq με απώλειες 0,58%.