• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές – Στο -0,59% ο Stoxx 600

    stock-crash market


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα, Τρίτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε παύση των επιτοκίων της, ενώ θα υπάρξει νέα αύξηση τον Ιούλιο. Τις δηλώσεις της Λαγκάρντ επιβεβαίωσε χθες, ο Φίλιπ Λέιν, σύμφωνα με το Reuters, δηλώνοντας ταυτόχρονα, ότι οι αποφάσεις της συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα κριθούν και από την πορεία της οικονομίας.

    Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν και τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και από τις Κεντρικές Τράπεζες σε Νορβηγία και Ελβετία και πιθανότατα και στην Τουρκία.

    Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, οι οποίες -όπως και η Fed-  έχουν ως στόχο να φτάσει ο πληθωριοσμός στο 2%, φαίνεται πως δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την κίνηση της Fed, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε παύση των αυξήσεων των επιτοκίων της για τον μήνα του Ιουνίου. Παράλληλα, οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις νέες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος θα μιλήσει την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Πέμπτη στη Γερουσία. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά και τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων τους περασμένους 10 μήνες.

    Πώς κινήθηκαν σήμερα οι ευρωαγορές

    Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι ευρωαγορές υποχώρησαν σήμερα, Τρίτη, επηρεασμένες από το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στην Ευρώπη και την Αμερική.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 459,32 μονάδες με απώλειες 0,59%. Από τις μετοχές του δείκτη, με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Covestro (12,90%) και Nordic Semiconductor ASA (4,23%), ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι Lanxess (-15,39%) και Getinge AB Series B (-9,04%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.569,31 μονάδες με απώλειες 0,25%.

    Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 16.111,32 μονάδες με απώλειες 0,55%.

    Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 7.294,17 μονάδες με απώλειες 0,27%.

    Όσον αφορά τους περιφερειακούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 27.576,11 μονάδες με απώλειες 0,64%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.439,80 μονάδες με οριακή άνοδο 0,08%.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Άνοιγμα με ήπιες απώλειες με το βλέμμα σε Κίνα και Τζερόμ Πάουελ

    Επεκτάθηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο επισιτισμού-τουρισμού

    Qatargate: Τι δηλώνουν οι συνήγοροι της Καϊλή για την παραίτηση του ανακριτή Κλεζ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ