Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο των νέων αρνητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και της – εν πολλοίς αναμενόμενης – αποτυχίας της συνάντησης Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Τουρκία.

Πάντως, η νέα αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου έδωσαν στήριξη στους δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας περιορίζοντας αρκετά τις απώλειες.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.174,07 μονάδες με απώλειες -0,34%, ο S&P 500 στις 4.259,52 μονάδες με πτώση -0,43%, ενώ ο Nasdaq 13,129.96 μονάδες, υποχωρώντας κατά -0,95%.

Η αγορά εξακολουθεί να παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον αντίκτυπο που έχουν πάνω στην παγκόσμια οικονομία. Οι αγορές παραμένουν ιδιαίτερα ασταθείς, καθώς ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για την επόμενη ημέρα.

Μάλιστα, οι κυρώσεις των χωρών της «Δύσης» στη Ρωσία έχουν προκαλέσει φόβο στις αγορές, με τις τιμές των εμπορευμάτων να κινούνται με έντονη μεταβλητότητα, επιδεινώνοντας τα στοιχεία για τον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Την Πέμπτη οι επενδυτές στις ΗΠΑ είδαν τον δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ να σκαρφαλώνει στο 7,9% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1982. Η άνοδος ήταν σύμφωνη πάντως με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαρτίου, καθώς  αυξήθηκαν κατά 11.000 και ανήλθαν στις 227.000, έναντι του ανοδικά αναθεωρημένου αριθμού των 216.000 μία εβδομάδα νωρίτερα.  Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 216.000.

Η αγορά άκουσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρεί μεν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκιά της, αλλά ταυτόχρονα να δηλώνει πως επιταχύνει τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Οι επενδυτές αναμένουν την επόμενη εβδομάδα τη FED να ανακοινώσει την πρώτη της άνοδο βασικών επιτοκίων από το 2008.

Σε αυτό το  κλίμα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έσπασε το φράγμα του 2% για πρώτη φορά από τις 25 Φεβρουαρίου, προκαλώντας νέες πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές.  Πάντως, η μετοχή της Amazon κατάφερε να κλείσει με άνοδο 5,4%, καθώς ανακοίνωσε split της μετοχής της “20 προς 1” και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Ιδιαίτερα ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, παρά το ότι στο τέλος της ημέρας το WTI σημείωσε νέα υποχώρηση κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι. Η Chevron έκλεισε με άνοδο 2,7% ενώ η Exxon Mobil με κέρδη 3,1%.

Η μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε κατά 1,1%, αφού ανακοίνωσε πως σταματά την επιχειρηματική δραστηριότητά της στη Ρωσία. Ανάλογη κίνηση ανακοίνωσε και η JPMorgan.