Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Ήπια άνοδο για τις ευρωαγορές περιμένοντας τις κεντρικές τράπεζες – Πτώση 5% για τη Diageo

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)

Με ήπια κέρδη έκλεισαν την Τρίτη τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να τηρούν πάντως στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ (Τετάρτη) και Βρετανία (Πέμπτη).

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 514,08 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,45%, με τη μετοχή της βρετανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβουλών St. James’s Place να σημειώνει την καλύτερη επίδοση με άλμα  24,80%, ενώ αυτή της ελβετικής εταιρείας χημικών Clariant να υποχωρεί κατά -7,99%.

Οι επενδυτές στην Ευρωζώνη είδαν  το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για το δεύτερο τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 0,3% , σύμφωνα με την πρωταρχική εκτίμηση της Eurostat. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώθηκε στο 0,3%, αμετάβλητο από την αρχική εκτίμηση.

Παράλληλα, ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα, με τον προκαταρκτικό δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο να διαμορφώνεται στο 2,3% σε ετήσια βάση, ελαφρώς πάνω από το 2,2% του Ιουνίου.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.274,41 μονάδες με απώλειες -0,22%, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε στις 18.411,18 μονάδες με άνοδο 0,49% ενώ ο παρισινός CAC 40 έκλεισε στις 7.474,94 μονάδες με κέρδη 0,42%. Στον νότο ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 33.908,02 μονάδες με άνοδο 0,79% ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 11.202,60 μονάδες, με άνοδο 0,76%.

Σε μεμονωμένες μετοχές, η Diageο έκλεισε με απώλειες -5,08%, έχοντας νωρίτερα φτάσει να υποχωρεί έως και 10%, καθώς κατέγραψε στο προηγούμενο τρίμηνο την πρώτη πτώση πωλήσεων από το 2020.

Η μετοχή της Standard Chartered έκλεισε με άνοδο 5,94% καθώς η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών της, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και αύξησε τις προοπτικές της στα αποτελέσματα του εξαμήνου .

Τέλος η μεγάλη πετρελαϊκή BP έκλεισε την ημέρα ελαφρώς χαμηλότερα, αντιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη, μετά την αύξηση του μερίσματος, καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός έπληξε μία ακόμη αποθήκη πετρελαίου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας

Τραμπ για τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων: «Είμαι ανοιχτόμυαλος, αλλά σκέφτηκα ότι αυτό που έκαναν ήταν ντροπή»

ΧΑ: Στην Κύρια Αγορά οι μετοχές της Performance Technologies