O Jamie Dimon της JPMorgan με τον Jan Hatzius της Goldman Sachs
Η Φρανκφούρτη είναι ο… καλύτερος πελάτης του Χ.Α. σε αντίθεση με το City του Λονδίνου που πουλάει. Τα στοιχεία του Αποθετηρίου για την κίνηση των ξένων τον Ιανουάριο στο Χρηματιστήριο είναι αποκαλυπτικά. Αν μέχρι τώρα υπήρχε η αίσθηση ότι οι ξένοι αγοράζουν το ερώτημα που έπρεπε να τεθεί είναι το ποιοι ξένοι αγοράζουν Ελλάδα. Οι αποδόσεις στο Χ.Α. πλησιάζουν το 9%, ο γενικός δείκτης κινείται πλέον πολύ κοντά στα υψηλά επτά ετών και ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται σχεδόν 20% από το ξεκίνημα της χρονιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Axianumbers οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται με τις περισσότερες πωλήσεις τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα με 40,28 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, οι Γάλλοι επενδυτές εμφανίζονται δεύτεροι στη λίστα με καθαρές πωλήσεις 22,65 εκατ. Οι επενδυτές προερχόμενοι από την Γερμανία εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο ως καθαροί αγοραστές με 56,71 εκατ. ευρώ.
Δεν παύει να προκαλεί εντύπωση που το city εμφανίστηκε να πουλάει Ελλάδα, ενώ μέχρι σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική. Οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν στο Brexit.
Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, η Goldman Sachs λέγεται ότι μετέφερε μεταξύ 40 και 60 δισ. δολαρίων στη θυγατρική της στη Γερμανία πριν από 1,5 χρόνο, θέμα το οποίο είχε απασχολήσει και το Bloomberg. Με την JP Morgan να έχει ήδη μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία 230 δισ. δολαρίων στη Φρανκφούρτη, τα σχέδια της Goldman συνεπάγονται ότι οι δύο αμερικανικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο-τρίτα των σχεδόν 400 δισ. ευρώ που έχουν μεταφέρει οι ξένες τράπεζες στη Φραγκφούρτη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Bundesbank.
Toν Σεπτέμβριο του 2020, η Goldman επιτάχυνε τα σχέδιά της να μεταφέρει περισσότερους από 100 εργαζομένους από Λονδίνο σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, ενώ η JPMorgan ζήτησε περίπου 200 εργαζομένους να μετακομίσουν από το Λονδίνο σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με έκθεση της EY, οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεταφέρει εκτός Βρετανίας περίπου 7.500 θέσεις εργασίας από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit.
Η Goldman Sachs Europe SE, θυγατρική της Goldman με έδρα τη Φρανκφούρτη, είχε ενεργητικό αξίας 3 δισ. ευρώ(3,6 δισ. δολάρια) στα τέλη του 2019.