Κρίσιμη η μέρα για τη ΔΕΗ και crash test για τη μετοχή που ήδη υποχωρεί σχεδόν 18% από την αρχή του χρόνου.

Η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον Γιώργο Στάσση, πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει καμία έκπτωση στις επενδύσεις που δρομολογεί πλέον η Επιχείρηση.

Ακόμα κι αν οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος θεωρούνται παρωδικές, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του εκβιασμού της Ρωσίας του Πούτιν, η αγορά για πρώτη φορά βλέπει σε «δημόσια επιχείρηση» (μέχρι πρότινος και πριν η συμμετοχή του Δημοσίου διαμορφωθεί ελαφρώς πάνω από την καταστατική μειοψηφία του 33%) να κρατάει το λόγο της. Να υπόσχεται EBITDA 850 εκατ. ευρώ και, όπως αναμένεται σήμερα, κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων, τούτο να ισχύει. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συμβεί αυτό. Τι να θυμηθεί κανείς; Την εποχή ΣΥΡΙΖΑ; Που καλούσαν την τότε διοίκηση Παναγιωτάκη σε  roadshows στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο κι έστελνε ανθυποστελέχη και αντ’ αυτού; Ή το 1 δισ. ευρώ αρνητικό EBITDA στα αποτελέσματα του 2018…

Προφανώς, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πλέον όταν μιλάμε για τα λεφτά που βάζει ο κόσμος στο Χρηματιστήριο, η εμπιστοσύνη είναι το μεγαλύτερο όπλο. Κι αυτό φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.

Ήδη, η μετοχή έχει χάσει περισσότερο από 30% από τα υψηλά της, όταν και είχε βρεθεί στα 11 ευρώ κι ενώ το μόνο πρόβλημα των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας δεν ήταν άλλο από τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

Το ερώτημα που αναμένεται να τεθεί σήμερα στη διοίκηση από τους αναλυτές είναι το τι μέλλει γενέσθαι. Από εδώ και στο εξής.

Και οδηγός γι’ αυτό θα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα που θα αναρτηθούν μετά το πέρας των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο σήμερα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το  mononews.gr τα μεγέθη της απελθούσας χρήσης θα κινούνται στο δίπτυχο της απόλυτης συνέπειας προς τους μετόχους και τους επενδυτές. Αλλά και της απολύτου συνέπειας προς τους πελάτες. Ειδικά, το τελευταίο σημαίνει ότι μέσα από τον ισολογισμό της χρήσης του 2021 θα αποτυπώνεται  η πλάτη που έβαλε όλο αυτό το διάστημα η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 στους πελάτες της, τα αδύναμα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι επενδυτές, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, δεν θα δουν υπερκέρδη, αφού τα «υπερκέρδη» δόθηκαν για τη στήριξη των χειμαζόμενων νοικοκυριών εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Που σημαίνει ότι ο κοινωνικός ρόλος της ΔΕΗ συνεχίζεται ακόμα και τώρα. Που πλέον έχει καταστεί μία ιδιωτική επιχείρηση μετά; Την μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, μέσω ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Στάσσης αναμένεται να τονίσει στους αναλυτές τη σημασία του επενδυτικού προγράμματος. H ΔΕΗ έχει γυρίσει σελίδα, αφού με την επέκταση στις καθαρές μορφές ενέργειας αποκτά ισχυρό πράσινο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα βοηθήσει στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά εισαγόμενα καύσιμα για τα οποία γίνεται τόσος λόγος, όσο η Ρωσία απειλεί να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου.

Η ΔΕΗ πατάει στα έσοδα 1,3 δις. ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και από το 1,2 δις. ευρώ που άντλησε κατά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπεται να κορυφωθεί το 2023, ενώ για το 2022 προβλέπονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ.

Ο Γιώργος Στάσσης έχει μιλήσει κατά το παρελθόν σε αναλυτές λέγοντας πως η διοίκηση επιδιώκει την επέκταση της εταιρείας με στόχο να επωφεληθεί από την ανάπτυξη των γειτονικών αγορών και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού. Ετσι, περίπου το 16% του επενδυτικού προγράμματος των 8,4 δισ. αφορά επέκταση στις γειτονικές αγορές.

Και όλ’ αυτά εν μέσω κρίσης…

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Στάσσης: Παραμένει το guidance για EBITDA 800-900 εκατ. ευρώ το 2022 και 1,2 δισ. ευρώ το 2023

Χρηματιστήριο: Τι βλέπουν οι επενδυτές στον Μυτιληναίο, με το βλέμμα στα αποτελέσματα της ΔΕΗ η αγορά

ΕΧΑΕ: Οι τρεις κρίσιμοι στόχοι του νέου CEO, Γιάννου Κοντόπουλου