Επενδυτική βουλιμία για τις τραπεζικές μετοχές καταγράφεται από την αρχή του χρόνου και έχει συνέχεια, με τη σκυτάλη να περνάει από τη μία συστημική μετοχή στην άλλη.

Κλείσιμο σε υψηλά 7 μηνών για την Πειραιώς, 23 μηνών για την Alpha και πολυετή υψηλά για την Eurobank είχαν σαν αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης με τη σειρά του να κλείσει σε υψηλό επτά ετών.

1

Οι συναλλαγές τερμάτισαν στις 960,32 μονάδες και με κέρδη 1,94%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε και πάλι τα 100 εκατ. ευρώ αγγίζοντας τα 124,14 εκατ. ευρώ, αλλά με σχεδόν 29 εκατ. πακέτα.

Με κέρδη σχεδόν 10% έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 και του νέους μέτοχους ευνοημένους και ωφελημένους αφού στο 1,66 ευρώ που βρίσκεται η μετοχή θα πρέπει να προστεθούν και τα 6 λεπτά του Phoenix Vega Mez ανεβάζοντας την τιμή της μετοχής στο 1,72, διακινώντας την Τετάρτη περισσότερα από 10 εκατ. τεμάχια και με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 2,075 δις. Ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 κατέγραψε υψηλό ημέρας τα 1,11 ευρώ επίπεδα που έχει να δει από τον Μάιο του 2016 ήτοι περίπου έξι ετών υψηλό, ενώ χθες 8/2 το Helikon ανακοίνωσε πως το ποσοστό του στην τράπεζα μειώθηκε κάτω του ορίου του 5%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +3,35%, Coca Cola +2,97%, Aegean +2,4%, Jumbo +1,88%.

Το βλέμμα είναι στραμμένο στη σημερινή 9/2 τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, αργά το βράδυ.

Σημειώνεται ότι στον δείκτη MSCI Greece Standard βρίσκονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank ενώ δεν αναμένεται καμία αλλαγή αν και πολλοί εκτιμούν την είσοδο της Εθνικής Τράπεζα αλλά και την έξοδο της Jumbo.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται ταυτόχρονα και στην ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ιανουαρίου των ΗΠΑ αύριο Πέμπτη 10/2, καθώς οι εκτιμήσεις μιλούν για άνοδο μεγαλύτερη του 7% (ετήσια βάση) και τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Federal Reserve για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ παραμένουν οι γεωπολιτικές ανησυχίες αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Πλην όμως, το ενδεχόμενο της σφιχτής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ δεν παύει να ανησυχεί τις αγορές και να παρασύρει ανοδικά τα επιτόκια του ευρώ.

Ήδη το Ελληνικό 10ετές ίπταται στο 2,45% από 0,5% τον περασμένο Αύγουστο, ενώ την ανηφόρα παίρνει και η αντίστοιχη δεκαετία της Ιταλίας που ξεπέρασε το 1,8%. Ήδη από την ΕΚΤ ακούγονται φωνές – συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για συνέχεια των μεταρρυθμίσεων προκειμένου η χώρα να λάβει επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί το 2023, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλη.

Πλην όμως, η S&P θεωρεί ότι ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου θα γίνει μέχρι τέλος Απριλίου. Ενδεχομένως, η επενδυτική βαθμίδα και η επίτευξή της να καθορίσει τις εκλογικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, όπως σχολίαζαν νωρίτερα παράγοντες της αγοράς.

Κατά τα άλλα, άλλη εικόνα την Τετάρτη για τη ΔΕΗ, με τη μετοχή να κάνει κίνηση πάνω από τα 8,40 ενδοσυνεδριακά για να κλείσει με κέρδη στα 8,30. Η διοίκηση της ΔΕΗ  ΔΕΗ 0% 11,75 σημείωναν χθες πως ο στόχος για το EBITDA του ’21 και το φετινό, θα επιτευχθούν πλήρως. Από την άλλη, ξεκίνησε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Πάνω από 1% τα κέρδη για την ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 με 4,7 εκατ. τεμάχια, ενώ πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα ενισχύθηκαν Μυτιληναίος, στα 15,49, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ .

Κίνηση επιστροφής πάνω από τα 4 ευρώ για την ΕΧΑΕ και αντίδραση 1,8% για τον ΟΠΑΠ με 338 χιλιάδες κομμάτια.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ: Η περίεργη εντολή market των 300.000 τεμαχίων και το Helikon…

Λαγκάρντ και ουκρανική κρίση αυξάνουν την αβεβαιότητα στις αγορές

JP Morgan: Στα 38.000 δολάρια η εύλογη αξία του bitcoin