Από την αρχή της εφετινής χρονιάς έως τις ευρωεκλογές που έγιναν στις 26 Μαΐου και πιστοποίησαν την ξεκάθαρη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, το χρηματιστήριο της Αθήνας ενισχύθηκε κατά 19,36% με όρους Γενικού Δείκτη.

Στις 96 συνεδριάσεις που έγιναν στο ‘’ναό’’ του χρήματος σε αυτό το χρονικό διάστημα, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών των 60 μετοχών που συγκαταλέγονται στο ‘’καλάθι’’ του βασικού και συνάμα πιο αναγνωρίσιμου χρηματιστηριακού Δείκτη, διαμορφώθηκε στα 51,9 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πάντα χρονικό διάστημα, δημιουργήθηκαν υπεραξίες 6,5 δισ. ευρώ, αφού η κεφαλαιοποίηση του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών από τα 44,9 δις ευρώ ανέβηκε στα 51,4 δις.

Από τις ευρωεκλογές έως τις εθνικές εκλογές που έγιναν στις 7 Ιουλίου και έφεραν στην εξουσία την αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το χρηματιστήριο έκανε ράλι ανόδου καθώς οι τιμές του Γενικού Δείκτη ανέβηκαν 22,2%.

Αυτήν τη φορά, προστέθηκαν άλλα 8,5 δισ. στις ήδη καταγεγραμμένες υπεραξίες, αφού η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς αναρριχήθηκε στα 59,8 δις ευρώ.

Μάλιστα, στις 29 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έγιναν στο προ των εθνικών εκλογών χρονικό διάστημα, ισχυρή άνοδο σημείωσε και η αξία των συναλλαγών, των μετοχών του Γενικού Δείκτη. Η οποία και εκτινάχτηκε στα 99,7 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο ημερησίως.

Από εκεί κι έπειτα όμως το χρηματιστήριο εμφανίζει ορατά σημάδια κόπωσης και κορεσμού. Η θερινή ραστώνη και το ασταθές περιβάλλον στις διεθνείς αγορές, σαφώς και λειτούργησαν , αλλά και συνεχίζουν να λειτουργούν ανασταλτικά. Στις 31 συνεδριάσεις που έχουν γίνει μετά από τις εθνικές εκλογές ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει από τις 894,66 μονάδες, στα χθεσινά επίπεδα των 829,74 μονάδων. Χάνοντας δηλαδή το 7,25% της αξίας του.

Γεγονός που μεταφράζεται σε απώλειες υπεραξιών 4,6 δις , καθώς η τρέχουσα αγοραία αξία του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών βρίσκεται τώρα στα 55,2 δις ευρώ. Οι μετεκλογικές συνεδριάσεις έχουν και μικρότερη συναλλακτική δραστηριότητα , η οποία κινείται πλέον, κατά μέσο όρο, στα 66,8 εκατ. ευρώ, για τις μετοχές του Γενικού Δείκτη. Οι οποίες κατά κανόνα απορροφούν, πάνω από το… 95% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

Λείπουν τα κεφάλαια από το εξωτερικό

Σε κάθε περίπτωση ,είναι εμφανές ότι το πολυσυζητημένο Mitsotakis trade έχει αρχίσει να «αφυδατώνεται» στη χρηματιστηριακή αγορά, που μετεκλογικά δείχνει να έχει κολλήσει «στα ρηχά». Το γιατί συμβαίνει αυτό, ανάγεται και στο γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει σοβαρή ροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Κατά κύριο λόγο και αρχής γενομένης από τον περασμένο Μάιο, η χρηματιστηριακή ανάκαμψη ήταν έργο Ελλήνων «παικτών» και όχι ξένων. Εγχώριες εταιρείες επενδύσεων, Αμοιβαία κεφάλαια, μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, αλλά και Έλληνες Ιδιώτες , ήταν οι «στυλοβάτες» του προεκλογικού ράλι των τιμών, όπως δείχνουν τα στοιχεία του χρηματιστηρίου (Axia Numbers). Το ελληνικό στοιχείο ήταν εκείνο που διατήρησε την πρωτοκαθεδρία των αγορών, με μερίδιο περί το 53%, τόσο τον Ιούνιο, όσο και τον Ιούλιο. Από πλευράς ξένων, οι ισχυρότερες αγοραστικές παρεμβάσεις έχουν γίνει από χαρτοφυλάκια τα οποία εδρεύουν στα…νησιά Κέϊμαν και τις Βερμούδες. Δηλαδή από κερδοσκοπικά Heads Funds που με γρήγορες κινήσεις επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη μεταβλητότητα των τιμών. Αγοράζοντας στα χαμηλά και πουλώντας ψηλότερα.

Εκ των πραγμάτων, οι Έλληνες «παίκτες» από μόνοι τους δεν μπορούν να συντηρήσουν μια ισχυρή και βιώσιμη, περαιτέρω άνοδο της αγοράς, αν δεν υπάρξει ουσιαστική συνδρομή από διεθνή χαρτοφυλάκια. Τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν δείξει μια τέτοια διάθεση. Το αν θα το πράξουν στο εγγύς μέλλον ή όχι αποτελεί ένα ανοικτό ερώτημα. Είναι πάντως ενδεικτικό, ότι χαρτοφυλάκια που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ, εξακολουθούν να είναι «καθαροί» πωλητές ελληνικών μετοχών… Πιστοποιώντας ότι το «στοίχημα» της αλλαγής στη διακυβέρνηση της χώρας, έχει παιχτεί μέχρι τώρα από ελληνικά χαρτοφυλάκια και δευτερευόντως από ορισμένα ξένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 30 τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις ,μετά από τις εθνικές εκλογές, μόνο δύο από τις 14 μετοχές των εταιρειών που έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του ενός δισ. ευρώ, βρίσκονται σε θετική τροχιά. Πρόκειται για το «χαρτί» της Πανγαία που κερδίζει 3% και για αυτό των ΕΛΠΕ που ενισχύεται οριακά κατά 0,98%.

Από τις τράπεζες η Eurobank είναι μετεκλογικά 18,9% πιο κάτω, η Alpha Bank χάνει 8,4%, η Εθνική υποχωρεί 6,7% , ενώ 6,3% είναι οι απώλειες για την Πειραιώς. Ο ΟΤΕ ,η Coca Cola, και η Μότορ Όιλ χάνουν 2,3%, ο Τιτάνας είναι 2% πιο κάτω, ο ΟΠΑΠ είναι στο – 3,9%, η Βιοχάλκο στο -5,2%,η Jumbo στο – 7,7% και ο Μυτιληναίος στο – 9,4%.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζει το +9,3% της ΔΕΗ, η οικονομική σωτηρία της οποίας συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Η άποψη του Δημήτρη Τζάνα

Δίνοντας το δικό στίγμα των εξελίξεων, ο Διευθυντής Επενδύσεων της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ» Δημήτρης Τζάνας, αναφέρει:

«Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την αυγουστιάτικη πορεία πτωτικών συνεδριάσεων με μόλις τρεις στις 13 συνεδριάσεις να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την κούρσα υψηλής μεταβλητότητας, καθώς με ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών υποχωρεί αλλά και με αγορές τραπεζών αναρριχάται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ειδικότερες εξελίξεις που να δικαιολογούν τέτοια συμπεριφορά. Είναι επομένως η τραπεζοκεντρική φυσιογνωμία του Χ.Α., η ρηχότητα της αγοράς και ο υψηλός βαθμός συμμετοχής φορέων με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα που εξηγεί την κίνηση του Γ.Δ. τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τους «μαύρους κύκνους» του διεθνούς περιβάλλοντος που δεν αντιρροπούνται από εγχώριους καταλύτες.

Με δεδομένη πάντως τη συντήρηση ικανοποιητικών δεδομένων από την αγορά ομολόγων και τις αποδόσεις των 10ετών να κινούνται στην περιοχή του 2%, μια βελτιωμένη έκθεση από τη Moody’ s για το αξιόχρεο του ελληνικού χρέους την Παρασκευή, θα μπορούσε να αποτελέσει το θετικό καταλύτη για να οδηγηθεί ο Γ.Δ σε ανοδική κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες. Με το ενάρετο σενάριο εξελίξεων να είναι πιθανό να επαναφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια ακόμη προσπάθεια προσέγγισης της περιοχής των 900 μονάδων. Στο βαθμό που το εξωτερικό περιβάλλον δεν υποτροπιάσει περιμένοντας, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή την ομιλία Πάουελ για τη αμερικανική οικονομία στο Τζάκσον Χολ.»