Στη κόψη του μαχαιριού βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζικών μετοχών καθώς εδώ και έξι συνεδριάσεις είναι εμφανές ότι έχει ανακοπεί η ανοδική ορμή που πήγε να αλλάξει την πορεία του κλάδου και της αγοράς τον Απρίλιο.

Ήδη, η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 έφτασε την Τρίτη, να διαπραγματεύεται έστω και οριακά σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που εκκίνησε το 2022, στο 1,06 ευρώ. Το δε χθεσινό κλείσιμο δεν πείθει σε καμία περίπτωση ότι η εικόνα έχει αλλάξει, αφού τερμάτισε τις συναλλαγές   σε επίπεδα που είχε να δει από τις 31.12.2021! Οι πιέσεις στην μετοχή γίνονται, ευτυχώς, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, χωρίς μεγάλους όγκους με περίπου 4 εκατ. τεμάχια.

Κλείσιμο στα 0,97 ευρώ χθες για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 , όταν είδε την Τρίτη ακόμα και τα 95 λεπτά, με την ίδια μετοχή να ολοκληρώνει το 2021 στα 89 λεπτά. Απώλειες (χθες) και για την Πειραιώς, που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στο 1,33 ευρώ για να κλείσει στο 1,34, ευρισκόμενη μία ανάσα από τα επίπεδα που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το 2021, δηλαδή στο 1,29 ευρώ. Καλύτερη η εικόνα για την Εθνική, που διαμορφώνεται στα 3,64 ευρώ με τη μετοχή να κλείνει την προηγούμενη χρονιά στα 2,93 ευρώ.

Η πιθανότερη εξήγηση που δίνουν οι χρηματιστές είναι ότι οι μετοχές των τραπεζικών μετοχών, λόγω της μεγάλης τους εμπορευσιμότητας, αποτελούν το διαβατήριο των ξένων για την είσοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πλην όμως, η αγορά δεν μένει απαθής στις διεθνείς εξελίξεις. Ουκρανικό, πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων, αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά δεκαετή ομόλογο στο 3,5% εκεί που διαπραγματεύονταν στο τέλος του 2021 σε ιστορικά χαμηλά 9περί το 0,50%), θολώνουν την εικόνα για την αγορά εν γένει και όχι για τον κλάδο, παρατηρούν οι χρηματιστές. Στο πλαίσιο των διεθνών αναταράξεων οι μετοχές που δίνουν σήμα στην αγορά είναι οι τράπεζες, ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 , ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 , ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 , Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 , Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 . Είναι τα κατ’ εξοχήν χαρτιά που παίζουν οι ξένοι.

Από την άλλη, στα επί μέρους, σε πρόσφατη έκθεσή της η HSBC, αν και διατηρούσε τις τιμές στόχους για τον τραπεζικό κλάδο, σημείωνε ότι οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, η πίεση στα διαθέσιμα των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό και η πρόωρη αποπληρωμή εταιρικών δανείων λόγω της άφθονης ρευστότητας του συστήματος προκάλεσαν σε ορισμένες τράπεζες μείωση των φιλόδοξων στόχων για ανάπτυξη.

Μάλιστα, η μείωση στις αποδόσεις των επιχειρηματικών δανείων το 4ο τρίμηνο του 2021 εξέπληξε αρνητικά και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ρευστότητας και ότι ένα μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα προέρχεται από βραχυπρόθεσμα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, μείωσε τις προβλέψεις της για τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2022/23 κατά 4% και 3%, αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης

Alpha Bank: Τα επενδυτικά σχήματα που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για το project Skyline

Χρηματιστήριο: Με πωλητές και βαριές απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες, «αυτονομία» Ελλάκτωρ, ισορροπίες στον Μυτιληναίο ενόψει MSCI