ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,4%. Πρόκειται για κοσμοϊστορικό γεγονός, όταν οι προβλέψεις που έδιναν τα ξένα, αλλά και Ελληνικά think tanks, όπως τα τμήματα οικονομικών αναλύσεων, μιλούσαν για αύξηση περί το 11,5%.
Σημαντικότερο απ’ όλα δε, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Ολλανδία και τη Φινλανδία, που τα ΑΕΠ τους γύρισαν στα προ πανδημίας επίπεδα και μάλιστα με διαφορά, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τα σχετικά γραφήματα, της τάξης του 1,9%.
Την ίδια μέρα, ένα asset του ΤΑΙΠΕΔ, η πρώην Αμερικανική Βάση στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης, δόθηκε προς αξιοποίηση στη Reds με τίμημα σχεδόν διπλάσιο από την αρχική προσφορά.
Η Reds, πληρώνει 40,2 εκατ. ευρώ όταν η αρχική προσφορά που είχε πέσει στο τραπέζι ήταν περί τα 22 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο twitter, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πανηγύριζε για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα, βάζοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης.
Κι όμως, αυτά τα τρία σημαντικά νέα, πέρασαν από το Χρηματιστήριο σα να μην είχε συμβεί τίποτα. Προφανώς, στις ξένες αγορές όταν κάποιο σημαντικό νέο που ανακοινώνεται ξεπερνάει τις προσδοκίες και τις προβλέψεις των αναλυτών αποτελεί λόγο και αιτία για να στηθεί πάρτι.
Αλλά στην Ελλάδα και στο Χρηματιστήριό της που, να σημειωθεί, παραμένει ένα μήνα μετά την παραίτηση του Σωκράτη Λαζαρίδη, ακέφαλο, οι… «όμορφες ειδήσεις, όμορφα καίγονται», για να παραφράσουμε τον τίτλο της γιουγκοσλάβικης επικής ταινίας του Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς (τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται).
Αν δεν πρόκειται για σαμποτάζ των Ελλήνων διαχειριστών, ειδικά του asset management από τράπεζες και ΑΕΔΑΚ (θυγατρικές τραπεζών) μέχρι το private banking προς την κυβέρνηση, τότε περί τίνος πρόκειται;
Ένα άλλο Αμερικανικό ρητό, που έμεινε στην ιστορία από τον Τζον Κένεντυ, «μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου», μάλλον δεν έχει απήχηση.
Διότι ως δια μαγείας τα εν Ελλάδι golden boys, περιμένουν σήμα από τους ξένους (σ.σ. οι οποίοι, σημειωτέον έχουν κλείσει τα βιβλία τους εδώ και δύο μήνες…) για να πάρουν το ok από τον επικεφαλής τους να αγοράσουν π.χ. Τιτάν, τον οποίο, το τμήμα ανάλυσης έδινε στα 20 ευρώ και τώρα… πλησιάζει τα χαμηλά έτους…
Όταν στη χώρα ανακοινώνεται το άλμα στο ΑΕΠ και οι δύο τραπεζικές μετοχές – πυλώνες της αγοράς, κλείνουν στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, ενώ ο καθαρός τζίρος στο Χρηματιστήριο δεν πιάνει καν τα… 30 εκατ. ευρώ, το ζήτημα τείνει να γίνει και πολιτικό, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πρώτα πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές που ως επί το πλείστον αποτελούν θυγατρικές τραπεζών, στέλνοντας το μήνυμα στο εξωτερικό ότι «κάτι γίνεται στην Ελλάδα» και μετά θα ακολουθήσουν οι ξένοι.
Η λογική είναι βομβαρδισμός ρευστοποιήσεων, όπως συνέβη την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, όταν έγινε γνωστή στο κόσμο η μετάλλαξη Όμικρον. Με τη διαφορά ότι οι ξένες αγορές που προέρχονταν από ιστορικά υψηλά, «είχαν λίπος να κάψουν». Στο Χρηματιστήριο Αθηνών απλώς, η φθηνή μετοχή, έγινε φθηνότερη…