Σε θετικό έδαφος κινούνται τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street δύο ώρες πριν από το άνοιγμα των αγορών στον απόηχο του Ετήσιου Οικονομικού Συμποσίου στο Jackson Hole, που διοργανώθηκε 24-26 Αυγούστου από τη Fed της πόλης του Κάνσας.

Το πολυαναμενόμενο συμπόσιο έφερε τα πάνω κάτω στον επενδυτικό κόσμο και πώς να μη γίνει κάτι τέτοιο, όταν ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ έδωσε ομιλία την περασμένη Παρασκευή.

Αν και είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι οι αξιωματούχοι διαφωνούν για το θέμα της συνέχισης ή μη της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα από τον Μάρτιο του 2022, η ομιλία του Πάουελ φαίνεται πως τελικά ανακούφισε τους επενδυτές, παρά το γεγονός πως για μια ακόμη φορά δεν ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, αν και αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από το σημείο που οι αξιωματούχοι της Fed «αισθάνονται άνετα». Ο Πάουελ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Fed θα παραμείνει ευέλικτη καθώς εξετάζει περαιτέρω κινήσεις, αλλά δίνει ελάχιστες ενδείξεις ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να χαλαρώνει την νομισματική πολιτική της σύντομα.

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας», εξήγησε ο Πάουελ.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο Πάουελ άφησε ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο για ολοκλήρωση της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων, καθώς επεσήμανε πως «στις προσεχείς συναντήσεις, θα αξιολογήσουμε την πρόοδό μας με βάση το σύνολο των μακροοικονομικών δεδομένων, τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους. Βάσει αυτής της αξιολόγησης, θα προχωρήσουμε προσεκτικά, καθώς αποφασίζουμε εάν θα ακολουθήσουμε μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική ή αν θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία».

Αντιστοίχως, το ίδιο συνέβη και με την Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία απέφυγε να δώσει ένα σαφές σήμα των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια, κατά την ομιλία της την περασμένη εβδομάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως φαίνεται η εβδομάδα θα ανοίξει με αισιοδοξία για τους επενδυτές.

Πώς κινούνται τα futures

Με ήπια άνοδο κινούνται δύο ώρες περίπου πριν από το άνοιγμα των αγορών τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street.

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού Dow σημειώνουν άνοδο 0,26% στις 34.435,02 μονάδες.

Τα futures του S&P κινούνται με άνοδο 0,18% στις 4.413,52 μονάδες.

Από τους κλάδους του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο κλάδος των ΙΤ Services (1,21%).

Ανοδικά κινούνται και τα futures του Nasdaq, σημειώνοντας άνοδο 0,33% στις 14.990,73 μονάδες.

 

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα μας απασχολήσουν αυτή την εβδομάδα

Την Τρίτη αναμένεται να δημοσιευτούν νέα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ότι θα πέσει στις 116 από τις 117 μονάδες.

Όπως κάθε εβδομάδα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας την ερχόμενη Πέμπτη, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι οι νέες αιτήσεις θα αγγίξουν τις 235.000 σε σχέση με τις 230.000 της προηγούμενης εβδομάδας.

Βέβαια, το σημαντικότερο στοιχείο που αναμένουμε είναι τα αποτελέσματα για το πληθωρισμό (PCE Index) που προτιμά η Fed που θα δημοσιευτούν επίσης την Πέμπτη. Ειδικότερα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι σε επίπεδο μήνα ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερός στο 0,2%, ενώ σε επίπεδο έτους αναμένεται ότι από το 3% θα αυξηθεί στο 3,3%.

Επιπλέον, την Παρασκευή αναμένουμε την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, σχετικά με τον δείκτη ανεργίας για τον μήνα του Αυγούστου, όπως και τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ποσοστό των ανέργων θα παραμείνει σταθερό στο 3,5%.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι κρύβει η σιωπή της Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά €191 εκατ. οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο

Μακρόν: Κίνδυνος αποδυνάμωσης της Ευρώπης και της Δύσης