Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Futures Wall Street: Ήπιες απώλειες μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον Fitch

Με ήπιες απώλειες κινούνται δύο ώρες πριν από το άνοιγμα των αγορών, τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, μετά την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από τoν οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο, ενώ ο S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με απώλειες, με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στραμμένων στα εταιρικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.630,68 μονάδες με άνοδο 0,20%, ενώ ο S&P 500 στις 4.576,73 μονάδες με απώλειες -0,27%. Ο Nasdaq έκλεισε στις 14.283,91 μονάδες με πτώση -0,43%.

Ωστόσο, τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν ανατραπεί, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch Ratings, ο οποίος υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε ΑΑΑ από ΑΑ+.

Αν και η  συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους επιτεύχθηκε σχεδόν πριν από δύο μήνες, η πολιτική δυσλειτουργία στην Ουάσιγκτον και το αυξανόμενο βάρος του χρέους εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.

Η υποβάθμιση από τον οίκο έρχεται ως deja vu της κίνησης της S&P Global Ratings, η οποία μείωσε την αξιολόγησή της για τις ΗΠΑ το 2011 μετά από διαφορετική κυβερνητική αντιπαράθεση. Ο Fitch είχε θέσει το καθεστώς κυριαρχίας της Αμερικής σε αρνητική τροχιά ήδη από τον περασμένο Μάιο, αλλά η δικομματική συμφωνία για την αναστολή του ορίου του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει τους φόβους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο, πριν από δύο εβδομάδες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δημιούργησε μια ομάδα για να αξιολογήσει τους τρόπους ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το όριο χρέους της χώρας. Η ομάδα εργασίας, που αποτελείται κυρίως  από αξιωματούχους της διοίκησης και κανένα Ρεπουμπλικανό μέλος, διευθύνεται από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Stuart Delery και τη Διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Lael Brainard.

Οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στην ανακοίνωση της υποβάθμισης, με τα futures να κινούνται σε αρνητικό έδαφος, ενώ η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου, προς το παρόν, είναι σταθερή μετά τη χθεσινή τους άνοδο κατά 4,048%, το δεύτερο μεγαλύτερο υψηλό επίπεδο που κατέγραψαν μέσα στο 2023.

Πώς κινούνται τα futures

Τα futures του Dow κινούνται με ήπιες απώλειες 0,24% στις 35.546,55 μονάδες.

Τα futures του S&P καταγράφουν απώλειες 0,36% στις 4.560,27 μονάδες, ενώ τα futures του Nasdaq κινούνται με απώλειες 0,57% στις 15.627,89 μονάδες.

Αντίθετα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού κινούνται με άνοδο 0,45% στις 1.952,77.

 

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η υποβάθμιση; Αντιδράσεις από Wall Street και Γέλεν

Χρηματιστήριο: Βουτιά μέχρι τις 1.281 μονάδες, πάνω από 2% η πτώση

Fitch: Υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε «AA+» – Αντιδρά η Γέλεν