ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με νέα άνοδο την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την καλύτερη εβδομάδα τους από το 2020, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις ενδείξεις προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενώ αφομοίωσαν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.
Η πρόοδος, βέβαια, που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου παραμένει μικρή, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις. Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε συνομιλία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή, με τους δύο ηγέτες για να συζητήσουν για θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο πλευρές φέρεται να συμφωνούν πως η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να τελειώσει.
Σε αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.404,73 μονάδες με άνοδο 0,26%.
Στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 14.413,09 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,17% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 6.620,24 μονάδες με άνοδο 0,12%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 24.222,16 μονάδες με άνοδο 0,41% και στην Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε στις 8.417,60 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,07%.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 454,60 μονάδες με άνοδο 0,91%. Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άλμα 5,43%.
Από τις μετοχές του Stoxx 600 ξεχώρισε την Παρασκευή αυτή της γερμανικής, HelloFresh , που έκλεισε με άνοδο +9,67%.
Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της αγγλο-ρωσικής εταιρείας εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων, Polymetal International, κλείνοντας με πτώση -13,63%.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελληνικό: Γιατί οι δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας κήρυξαν… αντάρτικο
- Θόδωρος Σκυλακάκης καλεί δήμαρχο Μήλου
- Η Norges Bank με ποσοστό κοντά στο 5% στην Trade Estates, η οποία έχει ήδη θέση σε Φουρλή και Aegean
- Ελβετικό φράγκο: Το σχέδιο για ρύθμιση στα δάνεια – Τι θα προβλέπει η παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών