• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Βουτιά στους ρυθμούς της FED και της Τράπεζας της Αγγλίας

    • NewsRoom


    Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ για αύξηση των βασικών επιτοκίων από τη FED σε ένα τελικό εύρος μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν και η άσχημη αντίδραση της Wall Street την Τετάρτη, κατακρήμνισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη. Παράλληλα, οι προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για μια μακρά ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν τη στερλίνα.

    Ωστόσο, το σχετικά «ψύχραιμο» άνοιγμα της Wall Street την Πέμπτη βοήθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να περιορίσουν κάπως τις πιέσεις τους, με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μάλιστα, να κλείνει σε θετικό έδαφος.

    Πάντως, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,93% στις 409,55 μονάδες, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 έπεσε 0,82% στις 3.592 μονάδες.

    Το ενδιαφέρον στις κεντρικές τράπεζες

    Το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του επικεφαλής της FED, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χρειάζεται ακόμα χρόνο για να καταφέρει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Ο Πάουελ προειδοποίησε πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων θα συνεχιστούν, αν και με μικρότερο ρυθμό, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται σε μεγαλύτερο από το αναμενόμενο εύρος. Ο Πάουελ «ξέκοψε» επίσης κάθε ελπίδα των αναλυτών για παύση των αυξήσεων το επόμενο διάστημα, ξεκαθαρίζοντας πως κάθε παρόμοια συζήτηση είναι «πρόωρη».

    Οι δηλώσεις του Πάουελ ήρθαν μετά την νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων από τη FED κατά 75 μονάδες βάσης. Σε μια παρόμοια κίνηση προχώρησε την Πέμπτη και η  πλευρά της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), η οποία αύξησε και αυτή τα  βασικά της επιτόκια κατά 0,75%. Ωστόσο, η κίνησή της δεν μπόρεσε να δώσει την στήριξη που αναμενόταν στην στερλίνα, καθώς η ΒοΕ προειδοποίησε για μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης της βρετανικής οικονομίας μέχρι το 2024, η οποία μάλιστα έχει ήδη αρχίσει. Η απόφαση για τη μεγαλύτερη επιτοκιακή άνοδο από το 1989, ελήφθη με ψήφους 7 υπέρ έναντι 2 κατά, τη στιγμή που η BoΕ εκτιμά πως η πληθωριστική λαίλαπα τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσει το 11%.

    Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι μια «ήπια ύφεση» είναι πιθανή, αλλά ότι δεν θα αρκούσε από μόνη της για να ανακόψει την εκτίναξη των τιμών και των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ επέστησε την προσοχή των Ευρωπαίων ομολόγων της Fed.

    «Καθένας από εμάς, όπως και η ΕΚΤ, έχει την αντίστοιχη εντολή, και ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη στοιχεία όπως οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed και άλλα στοιχεία διεθνούς χαρακτήρα που θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε την καλύτερη νομισματική πολιτική, εμείς δεν είμαστε ίδιοι με τη Fed και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια διάγνωση των οικονομιών μας» σημείωσε με νόημα.

    Η Λαγκάρντ πάντως θέλησε να πάρει αποστάσεις από τη FED, λέγοντας πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μιμηθεί την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αφού η οικονομία της Ευρωζώνης διαφέρει από αυτή της Αμερικής.

    Πώς έκλεισαν τα μεγάλα χρηματιστήρια

    Σε αυτό το δύσκολο κλίμα, η πλειοψηφία των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης έκλεισε σε αρνητικό έδαφος με σημαντικές απώλειες.

    Πάντως, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατάφερε και «μάζεψε» τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισε με άνοδο 0,61% στις 7.187 μονάδες.

    Αντίθετα, στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,93% στις 13.133 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,54% στις 6.243 μονάδες.

    Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,39% στις 22.714 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έπεσε 1,27% στις 7.867 μονάδες.

    Σε επίπεδο μετοχών, κέρδη άνω του 8% σημείωσε η ING στην αγορά της Ολλανδίας, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα κέρδη στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 1,38 δισ. ευρώ, χαμηλότερα τόσο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν κέρδη προ φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, όταν είχε αναφέρει κέρδη 1,92 δισ. ευρώ.

    Πτώση κατέγραψε η μετοχή της BMW στο χρηματιστήριο της Γερμανίας, αφού η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας προειδοποίησε για τον αντίκτυπο που θα έχει ο πληθωρισμός στις παραγγελίες το επόμενο χρονικό διάστημα. Απώλειες 3% σημείωσε η μετοχή της Stellantis, παρά το ότι η αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε έσοδα 42,10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το γ’ τρίμηνο, σε σύγκριση με τα 32,55 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος.

    Διαβάστε επίσης

    Λαζαράκου: «Να μην χαθεί το στοίχημα του εσωτερικού ελέγχου για τις εταιρείες»

    Χρηματιστήριο: Γλίστρησε στην… Coca Cola ο δείκτης – Σε ποια επίπεδα εξαντλείται η διόρθωση της Λ. Αθηνών με τον S&P μεταξύ 3.658 – 3.702 μον.

    Citi: Σενάρια για πτώση 20-30% στις αγορές μετοχών παγκοσμίως



    ΣΧΟΛΙΑ