Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Ευρωαγορές: Βουτιά 1% για τον DAX – Ισχυρές πιέσεις για τις πετρελαϊκές μετοχές

DAX

Πτωτικά κινήθηκαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκές μετοχές, με αυτές των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου να οδηγούν την πτώση καθώς οι τιμές του «μαύρου χρυσού» συνεχίζουν την κατρακύλα τους.

Οι ευρωαγορές προετοιμάζονται για τη νέα κατάσταση που θα αναδείξουν οι ερχόμενες ευρωεκλογές την Κυριακή, ενώ στο επίκεντρο μέχρι τότε θα βρίσκονται η επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την  Πέμπτη αλλά και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 517,05 μονάδες, με απώλειες -0,54%, με τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας, των ορυχείων και των τραπεζών να έχουν τις χειρότερες επιδόσεις. Την καλύτερη επίδοση από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η Rational με κέρδη 4,94%, ενώ τις χειρότερες η Ocado Group με βουτιά -7,58%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 8.232,04 μονάδες με απώλειες -0,37%, ενώ στη Γερμανία ο DAX υποχώρησε στις 18.405,64 μονάδες με πτώση -1,09%.

Στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε στις  7.937,90 μονάδες με απώλειες -0,75%, στην Ιταλία ο FTSE MIB ολοκλήρωσε στις 34.276,02 μονάδες με βουτιά -1,14% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 11.286,40 μονάδες υποχωρώντας κατά  -0,97%.

Σε μεμονωμένες μετοχές, η Deutsche Telekom AG υποχώρησε 1,72% καθώς η Γερμανία αποφάσισε να πουλήσει μερίδιο αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία.

Οι πετρελαϊκές BP Plc (-3,80%), Shell Plc (-1,51%) και TotalEnergies SE (-2,41%) σημείωσαν βαριές απώλειες καθώς το Brent Αυγούστου υποχωρεί κάτω και από τα 78 δολάρια, μετά την απόφαση του OPEC+ να ξεκινήσεις τις μειώσεις στις «εθελοντικές περικοπές» τον Οκτώβριο, νωρίτερα από αυτό που ανέμεναν οι αγορές, προκαλώντας ανησυχίες για υπερπροσφορά.

Κατά τα λοιπά, οι αγορές αναμένουν πως η ΕΚΤ θα μειώσει την Πέμπτη τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μέσα στο 2024. Η ΕΚΤ θα προηγηθεί της FED, ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, με τις ευρωαγορές να αναμένουν περισσότερες ενδείξεις για την νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες του έτους.  Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο σταθερός πληθωρισμός, η ταχεία αύξηση των μισθών και η εκπληκτικά ισχυρή παραγωγή της ευρωζώνης θα περιορίσουν τη νομισματική χαλάρωση μετά την περικοπή αυτής της εβδομάδας.

Μια τυπική ώθηση από τις μειώσεις των επιτοκίων και μια βελτιωμένη προοπτική κερδών θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα στο τέλος του έτους, έγραψαν σε σημείωμα οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup Inc. με επικεφαλής την Beata Manthey. Θα μπορούσε να είναι επίσης μια θετική εξέλιξη μακροχρόνια για τις περιφερειακές μετοχές, αν τα επιτόκια φτάσουν στα προ παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Βουτιά 1,57%, έχασε και τις 1.430 μονάδες με αρνητικές πρωταγωνίστριες τις τράπεζες – Διασώθηκε η Σαράντης

Ευάγγελος Μαρινάκης: Όλα θα μπορούσαν να συμβούν εξαιτίας των γεγονότων της Ερυθράς Θάλασσας και της ενδεχόμενης σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνας

LAMDA Development: Πυρετώδεις οι ρυθμοί εργασιών στον Ελληνικό – 30 γερανοί καθημερινά στο εργοτάξιο