ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το αρνητικό τους σερί διεύρυναν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς τα στοιχήματα για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED τον Σεπτέμβριο αυξάνονται, την ώρα που συνεχίζονται οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και κυρίως του τομέα της αγοράς ακινήτων.
Τα πρακτικά της FED που είδαν μέσα στην εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, σε συνδυασμό με μια σειρά από στοιχεία που έδειξαν πως η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να δείχνει εξαιρετικές αντοχές παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της FED, έχει επαναφέρει την ανησυχία γύρω από την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα, η αγορά θεωρούσε πως η FED δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση – κάτι που πλέον τίθεται σε αμφισβήτηση – ενώ η ΕΚΤ θα κινούταν σε μια ακόμη άνοδο των επιτοκίων της κατά 25 μ.β.
Στην Ευρώπη, η Eurostat επιβεβαίωσε πως ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 5,3% τον Ιούλιο, από 5,5% τον Ιούνιο, παραμένοντας στην καθοδική τροχιά. Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,5%, ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες ενισχύθηκε στο 5,6% από 5,4% τον Ιούνιο.
Η αγορά είδε επίσης με ανησυχία την Evergrande να υποβάλει αίτηση για την προστασία της από τους πιστωτές της σε αμερικανικό δικαστήριο, επαναφέροντας τον προβληματισμό για την αγορά ακινήτων της Κίνας.
Σε αυτό το κλίμα ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε την Παρασκευή στις 7.262,43 μονάδες με απώλειες 0,65%, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 15.574,26 μονάδες με πτώση 0,65% ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ολοκλήρωσε στις 7.164,11 μονάδες με απώλειες 0,38%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 27.761,98 μονάδες με πτώση -0,42% ενώ ο IBEX 35 στις 9.267,70 μονάδες με απώλειες -0,11%.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 448,44 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,61%. Οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης έκλεισαν με πτώση -1,5% ενώ του λιανικού εμπορίου με απώλειες 1,2%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,3%.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Παραδόθηκε στις διεθνείς πιέσεις – Εβδομαδιαίες απώλειες 3% για τις τράπεζες
Nomura: Σε κίνδυνο για νομισματική κρίση Τουρκία, Τσεχία, Σρι Λάνκα και Ρουμανία
Handelsblatt: Ο πληθωρισμός στην Τουρκία μειώνει τον τουρισμό