Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Ευρωαγορές: Με οριακές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα – Στη Μέση Ανατολή η προσοχή των αγορών

Ευρωαγορές

Με οριακές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, την ώρα που η αγορά του Λονδίνου παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.

Η προσοχή των αγορών ήταν στραμμένη ξανά προς τη Μέση Ανατολή, καθώς από τη μία η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ από την άλλη η οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 ρουκέτες και drones κατά του Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της, Φουάν Σουκρ, πριν έναν μήηνα.

Προς το παρόν το Ισραήλ έχει αντιδράσει ψύχραιμα, με τον υπ. Εξωτερικών να υποστηρίζει πως το Τελ Αβίβ δεν επιθυμεί έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει η στάση που θα κρατήσει το Ιράν, το οποίο επίσης επιθυμεί μια απάντηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στο έδαφός του.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπου η κυβέρνηση υπό τον Χαφτάρ αποφάσισε το μπλόκο στις εξαγωγές πετρελαίου και το κλείσιμο των βασικών κοιτασμάτων, εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές των χρηματαγορών της Ευρώπης.

Τα χρηματιστήρια κινήθηκαν επιφυλακτικά καθ΄ολη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το άσχημο άνοιγμα της Wall Street, η οποία ετοιμάζεται για τις κρίσιμες ανακοινώσεις της Nvidia για τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου την Τετάρτη, έφερε νέες πιέσεις, οδηγώντας τις ευρωαγορές σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 518,05 μονάδες με οριακές απώλειες -0,02%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η γερμανική Evotec, με κέρδη 5,54%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες η Melrose Industries με βουτιά -7,10%.

Στη Γερμανία, όπου το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία της χώρας παραμένει σε ύφεση, ο DAX έκλεισε στις 18.617,02 μονάδες με απώλειες -0,09%. Αντίθετα, με άνοδο 0,18% έκλεισε ο γαλλικός CAC 40 στις 7.590,37 μονάδες. Στη χώρα παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο,  με τον Εμάνουελ Μακρόν να συναντιέται τη Δευτέρα με τη Μαρίν Λεπέν στην προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας λύσης.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 33.604,8 μονάδες με απώλειες -0,13%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ολοκλήρωσε στις 11.265,50 με απώλειες -0,11%.

Διαβάστε επίσης

ΔΝΤ: Το χρέος της Ιταλίας θα ξεπεράσει το ελληνικό έως το 2029 – Μείωση κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη πενταετία

Λιβύη: Μπλόκο στις εξαγωγές πετρελαίου καθώς η Τρίπολη θέτει υπό τον έλεγχό της την Κεντρική Τράπεζα – Άλμα 3% για το πετρέλαιο

Γαλλία: Συνάντηση Μακρόν με Λεπέν για το πολιτικό αδιέξοδο – Ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα δεχθεί πρωθυπουργό από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο