Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Ευρωαγορές: Με ισχυρή άνοδο υποδέχθηκαν την απόσυρση Μπάιντεν – Πτώση 17% για τη Ryanair

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)

Με το βλέμμα στις πολιτικής εξελίξεις στις ΗΠΑ ξεκίνησε η εβδομάδα για τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές στις ευρωαγορές να αντιδρούν θετικά στην είδηση της απόσυρσης του Τζο Μπάιντεν από την μάχη για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Κυριακή που αποφάσισε τελικά να αποσυρθεί από υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προτείνοντας ως αντικαταστάτη του στη μάχη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ την Καμάλα Χάρις.

Η κίνηση Μπάιντεν ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενη, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν ισχυρές πιέσεις προς τον 81χρονο πρόεδρο να αποσυρθεί, ειδικά μετά την καταστροφική του παρουσία στο debate τον περασμένο Ιούνιο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Αν και η πλευρά του Μπάιντεν ανέμενε πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε το διάστημα που ακολούθησε το debate να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μια σειρά από νέες «γκάφες» ενίσχυσε τις φωνές κριτικής εναντίον του. Φωνές οι οποίες ενισχύθηκαν ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ.

Η τελική απόφαση, πάντως, για το ποιος θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ θα ληφθεί από τους Δημοκρατικούς στο εθνικό συνέδριό τους στο Σικάγο, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ, ο οποίος μέχρι τώρα θεωρείται το μεγάλο φαβορί, δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του για επαναφορά της προστατευτικής οικονομικής πολιτικής, προμηνύοντας ένα μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αλλά χωρίς να κρύβει επίσης την αποστροφή του προς την ΕΕ.

Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 έκλεισε τη Δευτέρα στις 514,79 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,93%, με τις μετοχές των BELIMO Holding και Ocado Group να βρίσκονται στην κορυφή των μετοχών του δείκτη με τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας, κλείνοντας με άνοδο 17,57% και 12,17% αντίστοιχα.

Αντίθετα, βουτιά 17,15% σημείωσε η μετοχή της Ryanair, καθώς η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους κατέγραψε βουτιά 46% στα κέρδη μετά από φόρους το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ανέφερε πως τα έσοδα θα είναι χαμηλότερα από το αναμενόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 8.198,78 μονάδες με άνοδο 0,53%, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 18.407,07 μονάδες με άλμα 1,29% ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 7.622,02 μονάδες με κέρδη 1,16%.

Στον νότο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 34.615,05 μονάδες με άνοδο 1,17% ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ολοκλήρωσε τη Δευτέρα στις 11.143,80 μονάδες  με κέρδη 0,51%.

Διαβάστε επίσης

Μάικλ Μπλούμπεργκ: Οι Δημοκρατικοί έχουν τώρα την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα

Axia για Metlen: Στα 48,6 ευρώ η τιμή στόχος, προβλέπουμε EBITDA 5,9% υψηλότερα από πέρυσι

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για Eurobank, απορρόφησε το μέρισμα η ΔΕΗ, -25,4% η Attica Bank