Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Ευρωαγορές: Με ήπια άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα μετά την πτωτική εβδομάδα

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)

Με ήπια κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα για τα περισσότερα από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο άνοιγμα της Wall Street.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, που άφησε πίσω του μια δύσκολη εβδομάδα, έκλεισε στις 519,48 μονάδες με κέρδη 0,18%, παρά την πτώση 0,65% των τεχνολογικών μετοχών.

Από τις μετοχές του δείκτη ξεχώρισε η άνοδος 6% της δανέζικης εταιρείας ενέργειας Oersted ενώ στο +5.85% έκλεισε η μετοχή της πολωνικής εταιρείας λιανικού εμπορίου Dino Polska και στο +4,57% αυτή της γαλλικής πολυεθνικής ειδών πολυτελείας Kering.

Στον αντίποδα, στο -50,59% έκλεισε η νέα μετοχή της  Barratt Redrow, στο ντεμπούτο της ως μια κοινή εταιρεία μετά τη συγχώνευση των κατασκευαστικών Barratt και Redrow, συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών, έχοντας ξεπεράσει την έρευνα για των ρυθμιστικών αρχών στη Βρετανία για τον ανταγωνισμό.

Στα επιμέρους χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην επέτειο του ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 8.303,62 μονάδες με άνοδο 0,28%, ο γερμανικός DAX στις 19.104,10 μονάδες με πτώση -0,09%, ενώ ο  γαλλικός CAC 40 στις 7.576,02 μονάδες με κέρδη 0,46%.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 33.814,52 μονάδες με άνοδο 0,66% ενώ ο IBEX 35 στις 11.717,50 μονάδες με κέρδη 0,50%.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη πήραν ανάσα από το θετικό κλείσιμο της Wall Street την περασμένη Παρασκευή αλλά και την άνοδο νωρίτερα σήμερα στα χρηματιστήρια της Ασίας. Στο μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων στην Ευρώπη, ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι οι βρετανικές τιμές κατοικιών αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2022.

Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 0,2%  σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο Jack Allen-Reynolds, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην Capital Economics, σημείωσε τη Δευτέρα ότι «τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών της ευρωζώνης ήταν υποτονικές το τρίτο τρίμηνο και μπορεί κάλλιστα να είχαν μειωθεί».

Διαβάστε επίσης

Στέφανος Γκίκας: Μονάδες αφαλάτωσης σε Αλόννησο, Κάλυμνο, Ψέριμο και Τέλενδο

Επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ σε Ελλάδα και Τουρκία

Κατασκευαστικές: Κυριαρχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «άλμα» Intrakat, ανεβαίνουν οι «μικροί» – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα 6μήνου