Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Ευρωαγορές: Με άνοδο έκλεισαν οι αγορές μετά την απογοήτευση των γαλλικών και γερμανικών PMI

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις τραπεζικές συμφωνίες και τα στοιχεία για τη γερμανική και τη γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο πανευρωπαϊκός Δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 516,32 μονάδες με άνοδο 0,40%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές αυτοκινήτων ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1,9% από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η Delivery Hero SE βλέποντας τις μετοχές της να ανεβαίνουν 4,43%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Aurubis AG βλέποντας τις μετοχές της να υποχωρούν -10,13%.

Η Commerzbank υποχώρησε -5,68% αφού ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε την «εχθρική» και «μη φιλική» κίνηση της UniCredit στην τράπεζα, όπως ανέφερε το Reuters.

Τα σχόλιά του έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση της ιταλικής UniCredit ότι αύξησε το μερίδιό της στη γερμανική τράπεζα σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για αύξηση της συμμετοχής έως και 29,9%.

«Η UniCredit πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική αξία που μπορεί να ξεκλειδωθεί εντός της Commerzbank, είτε αυτόνομα είτε εντός της UniCredit, προς όφελος της Γερμανίας και των ευρύτερων ενδιαφερόμενων μερών της τράπεζας. Ωστόσο, όπως συνέβη και με την UniCredit, τέτοιες δυνατότητες απαιτούν δράση για να αποκρυσταλλωθούν», ανέφερε η τράπεζα τη Δευτέρα.

Ο Stoxx 600 είχε πτώση νωρίτερα στην ημέρα μετά την πτώση των γαλλικών προκαταρκτικών σύνθετων στοιχείων PMI, ενός μέτρου της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, τον Σεπτέμβριο.

Διαμορφώθηκε στο 47,4, χαμηλό οκτώ μηνών και από 53,1 τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του HCOB. Τα στοιχεία ήταν πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Reuters για 50,6. Μια ένδειξη κάτω από 50 δείχνει έδαφος συστολής.

Η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε επίσης τον Σεπτέμβριο, με τον σύνθετο PMI HCOB να υποχωρεί από 48,4 τον Αύγουστο σε 47,2 τον Σεπτέμβριο, χαμηλό επτά μηνών.

«Μια τεχνική ύφεση φαίνεται να ψήνεται» στις προοπτικές του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Γερμανίας, σύμφωνα με τον Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγο της Hamburg Commercial Bank (HCOB).

«Το ΑΕΠ μας για το τρέχον τρίμηνο, το οποίο λαμβάνει υπόψη τον δείκτη PMI του HCOB μεταξύ άλλων δεικτών, δείχνει τώρα μείωση 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ έχει ήδη συρρικνωθεί με ρυθμό 0,1%. Υπάρχει ακόμα κάποια ελπίδα ότι το τέταρτο τρίμηνο θα είναι καλύτερο, καθώς οι υψηλότεροι μισθοί σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο πληθωρισμό θα ενισχύσουν όχι μόνο το πραγματικό εισόδημα αλλά και την κατανάλωση, στηρίζοντας την εγχώρια ζήτηση».

Η Hugo Boss διέγραψε προηγούμενες απώλειες αφού οι αναλυτές της Bank of America Global Research μείωσαν την αξιολόγησή τους για τη μετοχή σε “underperform” από “buy”, επικαλούμενοι την εξασθένιση της κινεζικής ζήτησης που πλήττει τον ευρύτερο τομέα πολυτελείας. Η ίδια η εταιρεία προειδοποίησε για τα δύσκολα περιβάλλοντα της αγοράς στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μείωσε τις προοπτικές πωλήσεών της σε μια ενημέρωση συναλλαγών τον Ιούλιο.

Οι μετοχές της Hugo Boss με άνοδο 1,5% υψηλότερα, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 6% νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Οι μετοχές της βρετανικής διαδικτυακής πύλης ακινήτων Rightmove είχαν άνοδο 0,8% αφού ο όμιλος φέρεται να απέρριψε μια ακόμη προσφορά εξαγοράς από την αυστραλιανή εταιρεία εισαγωγής ακινήτων REA Group.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 8.259,71 μονάδες με άνοδο 0,36%, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 18.846,79 μονάδες με άνοδο 0,68% ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 7.508,08 μονάδες με άνοδο 0,10%.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 33.679,80 μονάδες με πτώση -0,24%, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 11.797,90 μονάδες με άνοδο 0,38%.

Διαβάστε επίσης:

T. Θεοδωρικάκος: «Η καλύτερη ασφάλεια είναι η ενίσχυση της βιομηχανίας μας»

IDF: Στοχευμένο χτύπημα με drone κατά στελέχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα

Διαφωνίες για την πώληση των πλοίων της ΑΝΜΕ Ζακύνθου