• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Κλείσιμο σε επίπεδα ρεκόρ, γίγαντες πολυτελείας συσπειρώνονται λόγω της οικονομική τόνωσης της Κίνας

    • NewsRoom
    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)


    Οι ευρωαγορές έκλεισαν σε νέο ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές σημείωσαν άνοδο στις ειδήσεις για τα μέτρα τόνωσης της Κίνας και οι επενδυτές αξιολόγησαν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε  στο ιστορικό υψηλό των 528,08 μονάδων με άνοδο 0,47% , έχοντας σημειώσει υψηλό ρεκόρ εντός της ημέρας νωρίτερα στη συνεδρίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε Forvia SE με άνοδο 11,12%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Sweco AB Series B βλέποντας τις μετοχές της να υποχωρούν -5,04%.

    Οι μετοχές των χημικών προϊόντων ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας αύξηση 2,75%, ενώ οι εταιρίες αυτοκινήτων αύξησαν τις μετοχές τους 2,23%.

    Όλα έγιναν αφότου οι κινεζικές αγορές σημείωσαν την καλύτερη εβδομάδα τους εδώ και σχεδόν 16 χρόνια, με το CSI 300 της ηπειρωτικής χώρας να σημειώνει ράλι 15,7% αυτήν την εβδομάδα. Η τελευταία φορά που ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση ήταν η εβδομάδα που έληξε στις 14 Νοεμβρίου 2008.

    Η Κίνα ξεκίνησε ένα πακέτο τόνωσης μεγάλης κλίμακας αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

    Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μειώνει το επιτόκιο επαναπώλησης επτά ημερών στο 1,5%, τη δεύτερη μείωση σε περίπου τρεις μήνες, και μείωσε τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα.

    Στην Ευρώπη, η Γαλλία και η Ισπανία δημοσίευσαν προκαταρκτικά στοιχεία την Παρασκευή που δείχνουν απότομη πτώση του εναρμονισμένου πληθωρισμού. Οι αναγνώσεις του Σεπτεμβρίου τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι ο μετρικός πληθωρισμός της ευρωζώνης στο σύνολό της θα αντανακλά μια απότομη πτώση κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

    Η στατιστική υπηρεσία Eurostat έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει άμεσα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για τον Σεπτέμβριο την Τρίτη.

    Εξετάζοντας μεμονωμένες κινήσεις μετοχών, οι μετοχές του ιταλικού ομίλου μόδας Moncler σημείωσαν άνοδο σχεδόν 11%, φτάνοντας στην κορυφή του ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς. Αφότου ο γαλλικός κολοσσός πολυτελείας LVMH σύναψε συμφωνία για επενδύσεις στο Double R, ένα επενδυτικό όχημα που ελέγχεται από τη Moncler, ανέφερε το Reuters. Οι μετοχές της LVMH ανέβασαν 3,7% στις ειδήσεις.

    Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της ισπανικής τράπεζας Banco Sabadell έκλεισαν με πτώση -4,8%. Η Sabadell είναι αντικείμενο εχθρικής προσφοράς εξαγοράς από τη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, BBVA.

    Μιλώντας στην Charlotte Reed του CNBC την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Banco Sabadell, César González-Bueno, είπε ότι η πρόταση της BBVA είναι «πολύ ασταθής» και προσφέρει μια «εντελώς ανεπαρκή» τιμή. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της BBVA Onur Genç είπε στο CNBC ότι η εξαγορά «προχωρούσε σύμφωνα με το σχέδιο».

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.320,76 μονάδες με άνοδο 0,43%.

    Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 19.473,63 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,22%. Ο CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε στις 7.791,79 μονάδες με άνοδο 0,64%.

    Στον Νότο ο FTSE MIB έκλεισε στις 34.727,40 μονάδες με άνοδο 0,92% και ο IBEX 35 έκλεισε στις 11.967,90 με άνοδο 0,12%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Χαρδαλιάς στη συνάντηση με τον Γ. Μώραλη: «Βελτιώνουμε μέρα με τη μέρα την καθημερινότητα των πολιτών του Πειραιά»

    Νασράλα: Πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ λένε ότι ο ηγέτης της “είναι καλά” μετά το σφοδρό πλήγμα στο αρχηγείο της οργάνωσης

    Παυσανίας Παπαγεωργίου: «Μας προβληματίζει η δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ»



    ΣΧΟΛΙΑ