• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Κλείσιμο με πτώση καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Άλμα 4% στις τιμές του πετρελαίου

    • NewsRoom
    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)


    Οι ευρωαγορές έκλεισαν με πτώση την Τρίτη, διαγράφοντας τα προηγούμενα κέρδη εν μέσω αυξημένων φόβων για πιθανή επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 520,88 μονάδες με πτώση -0,38%, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Ο τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης ηγήθηκε των απωλειών, με πτώση -2,2%.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η Rheinmetall AG με άνοδο 5,06%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Carl Zeiss Meditec AG βλέποντας τις μετοχές της να υποχωρούν -6,82%.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν κατά τη διάρκεια του απογευματινού εμπορίου μετά τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ είχαν δει ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Τρίτη στο NBC News.

    Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν με άνοδο περισσότερο από 4% στην είδηση. Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent με τη λήξη Δεκεμβρίου εμφανίστηκαν τελευταία 4,2% υψηλότερα στα 74,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate αυξήθηκαν 4,5% στα 71,22 δολάρια.

    Οι αναφορές για πιθανή επίθεση από το Ιράν ήρθαν καθώς οι δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν χερσαία εισβολή στο λιβανέζικο έδαφος. Το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα σκότωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ είναι μια μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

    Στο μέτωπο των δεδομένων, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έπεσε κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία την Τρίτη, ενισχύοντας πιθανώς τις πιθανότητες για νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ο πληθωρισμός για το μπλοκ των 20 χωρών υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, λιγότερο από το 1,9% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι και κάτω από το 2,2% που καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat.

    Ο Μάθιου Ράιαν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Ebury, είπε ότι η εκτύπωση είχε ουσιαστικά «σφραγίσει τη συμφωνία» για δεύτερη συνεχόμενη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης όταν η ΕΚΤ συνεδριάζει αργότερα αυτό το μήνα.

    «Ενώ ο Πρόεδρος Λαγκάρντ έδειξε στις αγορές στην τελευταία συνεδρίαση ότι μια περικοπή τον Οκτώβριο δεν ήταν στο βασικό σενάριο της τράπεζας, πιστεύουμε ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία έκτοτε είναι πολύ πιθανό να αναγκάσουν το χέρι της τράπεζας», είπε σε σημείωμα, προσθέτοντας ότι ένα επιπλέον περικοπή θα μπορούσε να αναμένεται τον Δεκέμβριο.

    Η περιφερειακή αναφορά έρχεται μετά από προκαταρκτικά εναρμονισμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, από 2% τον Αύγουστο. Η μέτρηση είχε προβλεφθεί να φτάσει στο 1,9%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους.

    Την περασμένη εβδομάδα, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

    Οι μετοχές του γερμανικού ομίλου χημικών Covestro σημείωσαν άνοδο 3,8% αφού η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι Adnoc συμφώνησε να τον εξαγοράσει έναντι 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (16,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Εν τω μεταξύ, η βρετανική αλυσίδα αρτοποιείων Greggs είχε πτώση -5,2%, καθώς η αύξηση των πωλήσεων έδειξε σημάδια ψύξης.

    Οι μετοχές της Renault υποχώρησαν -3%, επεκτείνοντας τις απώλειες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας που καταγράφηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων του κλάδου και του αυξημένου ανταγωνισμού από την Κίνα.

    Η ταλαντευόμενη αρχή του Οκτωβρίου έρχεται μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών μετοχών με πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.276,65 μονάδες με άνοδο 0,48%.

    Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 19.213,14 μονάδες σημειώνοντας πτώση -0,58%. Ο CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε στις 7.574,07 μονάδες με πτώση -0,81%.

    Στον Νότο ο FTSE MIB έκλεισε στις 33.771,08 μονάδες με πτώση -1,04% και ο IBEX 35 έκλεισε στις 11.673,50 με πτώση -1,72%.

    Διαβάστε επίσης:

    Σύγκρουση για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για τα θύματα των Τεμπών



    ΣΧΟΛΙΑ