Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Ευρωαγορές: Κλείσιμο με μικρή πτώση καθώς ο ενθουσιασμός για τα μέτρα τόνωσης της Κίνας εξασθενεί

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με μικρή πτώση την Τετάρτη μετά από μια ασταθή συνεδρίαση, καθώς το ράλι που τροφοδοτήθηκε από την Κίνα έχασε την ορμή της.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 519,14 μονάδες με πτώση -0,11%, με κλάδους και μεγάλα χρηματιστήρια να δείχνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η φινλανδική εταιρεία μηχανικών Valmet η οποία ανέβηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς. Αυτή η κατάκτηση ήρθε αφού η εταιρεία έλαβε μια παραγγελία αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από ένα εργοστάσιο χαρτοπολτού στη Βραζιλία. Οι μετοχές της Valmet έκλεισαν με άνοδο σχεδόν 12%(11,71%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχε η TeamViewer SE βλέποντας τις μετοχές της να υποχωρούν -4,93%.

Ο τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης έκλεισε με πτώση -0,73%, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά πέρασαν την ημέρα παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της UniCredit για αύξηση του μεριδίου της στην Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

Η UniCredit με έδρα το Μιλάνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αύξησε το μερίδιό της στην Commerzbank σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για αύξηση αυτής της συμμετοχής έως και 29,9%. Αυτό ακολούθησε μετά την κίνηση της UniCredit να αποκτήσει μερίδιο 9% στην Commerzbank νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι μετοχές της Commerzbank, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Bettina Orlopp θα αναλάβει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στο εγγύς μέλλον, αυξήθηκαν 0,82%.

Εξετάζοντας μεμονωμένες κινήσεις μετοχών, η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού SAP έπεσε προς το κάτω μέρος του Stoxx 600 μετά την δημοσίευση του Bloomberg την Τρίτη ότι, μεταξύ άλλων, η εταιρεία βρίσκεται υπό έρευνα στις ΗΠΑ για καταγγελίες για καθορισμό τιμών. Οι μετοχές έκλεισαν με πτώση -2,4%.

Κατά τα άλλα, η σουηδική Riksbank μείωσε την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% και πρότεινε ότι το επιτόκιο πολιτικής θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής φέτος.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας είπε ότι μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι δυνατή σε μία από αυτές τις συνεδριάσεις. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Τέλος μπήκε στην άνοδο πού είχαν οι ευρωαγορές την Τρίτη κλείνοντας 0,6% υψηλότερα την Τρίτη, ενισχυμένες από τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας με τους κλάδους με τις καλύτερες επιδόσεις να είναι τα ορυχεία, η τεχνολογία και τα είδη οικιακής χρήσης.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης, αν και δεν παρείχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με έδρα το Παρίσι αναβάθμισε απότομα τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας την Τετάρτη.

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθεί κατά 1,1% φέτος και 1,2% το επόμενο έτος. Αυτό είναι υψηλότερο από προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη 0,4% το 2024 και 1% το 2025. Οι αναθεωρήσεις έρχονται αφότου ο ΟΟΣΑ δήλωσε τον Μάιο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πιθανό να γίνει η οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις από όλα τα προηγμένα έθνη το επόμενο έτος.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 είχε άνοδο 0,3% μετά την είδηση, αλλά υποχώρησε κλείνοντας στις 8.268,70 μονάδες με πτώση -0,17%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 18.918,50 μονάδες σημειώνοντας πτώση -0,41%. Ο CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε στις 7.565,62 μονάδες με πτώση -0,50%.

Στον Νότο ο FTSE MIB έκλεισε στις 33.840,54 μονάδες με πτώση -0,12% και ο IBEX 35 έκλεισε στις 11.792,60 με πτώση -0,38%.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες για κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή

Χριστοδουλίδης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Η παρανομία που απορρέει από την εισβολή ΔΕΝ μπορεί να αναγνωριστεί

Βιομηχανία χάρτου: Στα 2,13 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2023