Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Ευρωαγορές: Κλείσιμο με άνοδο μετά τη διατήρηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, τις περικοπές της Fed

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με άνοδο την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωναν την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, μαζί με τη μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 521,67 μονάδες με άνοδο 1,38%. Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και οι περισσότεροι κλάδοι βρίσκονται στο πράσινο, με τις μετοχές εξόρυξης να έχουν άνοδο 3,16%. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είχαν μια σπάνια ακραία τιμή, με πτώση 1,76%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η Davide Campari-Milano N.V. βλέποντας τις μετοχές της να ανεβαίνουν 9,54% μετά την πτώση της Τετάρτης. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Allegro.eu S.A. βλέποντας τις μετοχές της να υποχωρούν -8,39%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισαν να διατηρήσουν το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 5% σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση. Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι μια «σταδιακή προσέγγιση» στη νομισματική χαλάρωση παραμένει κατάλληλη, με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να παραμένει «αυξημένος».

Η Lindsay James, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Quilter Investors, δήλωσε ότι η απόφαση πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για την Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο.

«Ενώ σήμερα μπορεί να είναι μια παύση, η γενική συναίνεση είναι να αναμένουμε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η οικονομική δυναμική που είχε δημιουργηθεί επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στον στόχο», δήλωσε η Τζέιμς.

«Δύο ακόμη περικοπές αναμένονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και με τον χρόνο να τελειώνει το 2024, η επόμενη συνεδρίαση είναι πιθανό να δει την επόμενη περικοπή της BoE να παραδίδεται», πρόσθεσε.

Η απόφαση ήρθε μια ημέρα αφότου η Fed ανακοίνωσε μια τεράστια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, φέρνοντας το εύρος στόχου της στο 4,75% έως 5,00%.

Πίσω στην Ευρώπη οι μετοχές λιανικής σημείωσαν άνοδο 1,9%.  Ο Βρετανός λιανοπωλητής Next σημείωσε άλμα έως και 5,8% κατά τη διάρκεια του πρωινού εμπορίου πριν υποχωρήσει λίγο πάνω από την επίπεδη γραμμή. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρισκόταν σε καλό δρόμο να πραγματοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο £ (1,32 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσια κέρδη μετά από μια άνοδο στις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου.

Οι μετοχές της Commerzbank είχαν πτώση 1% καθώς προέκυψαν περαιτέρω εξελίξεις αφότου η UniCredit απέκτησε μερίδιο 9% στον γερμανικό δανειστή την περασμένη εβδομάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, δήλωσε ότι η ιταλική τράπεζα μπόρεσε να αγοράσει το 4,5% του μεριδίου του κράτους στην Commerzbank επειδή η κυβέρνηση την εμπιστεύεται, ανέφερε το Reuters την Πέμπτη επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι μετοχές της UniCredit παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητες.

Επίσης την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε τα επιτόκια σε αναμονή στο υψηλό 16 ετών στο 4,5% και δήλωσε ότι σχεδιάζει να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 8.328,72 μονάδες με άνοδο 0,91%.

Ο CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε στις 7.615,41 μονάδες με άνοδο 2,29%. Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 19.002,38 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,55%.

Στον Νότο ο FTSE MIB έκλεισε στις 34.044,86 μονάδες με άνοδο 1,16% ενώ ο IBEX 35 έκλεισε στις 11.778,10 με άνοδο 0,80%.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ, πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με προβάδισμα Κασσελάκη, ντέρμπι β΄γύρου στο ΠΑΣΟΚ

Μητσοτάκης: Να αποκτήσουμε ένα κράτος με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα

Παράπονα Μίτσκοσκι στη Φον ντερ Λάιεν: Κουραστήκαμε να παραμερίζουμε εμπόδια που είναι διμερή