ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας κατά την οποία το ενδιαφέρον στην Ευρωζώνη είναι στραμμένο στις επικείμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα, πάντως, οι αγορές είδαν με ανακούφιση την ολοκλήρωση στο σίριαλ της διαδοχής της Λιζ Τρας στην ηγεσία των Τόρις και κατ΄επέκταση του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να αναλαμβάνει τη θέση.
Ο Σούνακ ήταν ο μόνος από τους υποψήφιους που κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών των 100 βουλευτών των Τόρις, με τους συνυποψηφίους του να αποσύρονται σταδιακά από τη διεκδίκηση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον είχε υπάρξει υποψήφιος και κατά την προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία, προειδοποιώντας μάλιστα την Λιζ Τρας πως το οικονομικό πρόγραμμα που πρότεινε να εφαρμόσει θα είχε την άμεση αρνητική απάντηση των αγορών. Κάτι που επαληθεύτηκε με τον πιο βίαιο τρόπο για την βρετανική οικονομία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική πρόκληση. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα και ενότητα και θα θέσω ως ύψιστη προτεραιότητά μου να ενώσω τη χώρα μας», ανέφερε ο Σούνακ κατά την πρώτη του ομιλία μετά την επιλογή του ως νέου πρωθυπουργού της χώρας. «Επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο, πιο ευημερούν μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», πρόσθεσε.
Η είδηση πως ο Σούνακ αναλαμβάνει επικεφαλής των Τόρις έδωσε αρχικά μια μικρή ώθηση στη στερλίνα έναντι του δολαρίου, η οποία ωστόσο υποχώρησε αργότερα το απόγευμα, με το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται κατά 0,2%.
Πέρα από τη Βρετανία, οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν να «αντιμετωπίσουν» και την πτώση των τεχνολογικών μετοχών της Ασίας, μετά τις εξελίξεις στο συνέδριο του Κόμμουνιστικού Κόμματος της Κίνας οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για μια τρίτη θητεία του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία της Κίνας. Μετοχές όπως αυτή του ολλανδικού επενδυτή Prosus υποχώρησε κατά 17,32% τη Δευτέρα, παρακολουθώντας τους τεχνολογικούς γίγαντες με έδρα το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα που παλεύουν με τους φόβους οικονομικής επιβράδυνσης στην χώρα.
Παράλληλα η αγορά συνεχίζει να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Η μετοχή της Pearson να κλείνε με άνοδο 7,27% αφού η εταιρεία ανέφερε αύξηση 7% στις πωλήσεις τους τελευταίους εννέα μήνες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς.
Πώς κινήθηκαν οι δείκτες
Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,40%, στις 401,84 μονάδες, με όλους τους κλάδους σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, των κατασκευών, του λιανικού εμπορίου και των μέσων ενημέρωσης προσέθεσαν πάνω από 2%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.013,99 μονάδες με άνοδο 0,64%, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 12.931,45 μονάδες με κέρδη 1,58% ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι στις 6.131,36 μονάδες με άνοδο 1,59%.
Στην Ιταλία, όπου ορκίζεται η νέα κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι (χωρίς μάλιστα το «δράμα» των παλαιότερων διερευνητικών εντολών), ο FTSE MIB έκλεισε στις 21.982,95 μονάδες με άνοδο 1,93%, ενώ ο IBEX 35 έκλεισε στις 7.680,50 μονάδες με άνοδο 1,79%.
Διαβάστε επίσης:
Σούνακ: «Η Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική πρόκληση»
Wall Street: Με κέρδη άνω του 1% κινείται ο Dow Jones – Βουτιά για τις κινεζικές εισηγμένες (upd)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια
- Amazon: Κλείνει όλες τις αποθήκες της στο Κεμπέκ και προχωρά σε απολύσεις
- Τουρκία: Εγκρίθηκε η αναθεωρημένη «Κόκκινη Βίβλος Εθνικής Ασφάλειας»