ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πτωτικά ολοκλήρωσαν την Μεγάλη Πέμπτη τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, την ώρα που η ΕΚΤ μείωνε για μια ακόμα φορά το βασικό της επιτόκιο, με την αγορά να επιλέγει για μια ακόμα ημέρα προσεκτική.
Η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. όπως αναμενόταν, με την Κριστίν Λαγκάρντ να μην κρύβει πάντως τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων στην ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Παράλληλα, οι επενδυτές στην Ευρώπη παρακολούθησαν το νέο επεισόδιο στις σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Πάουελ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιτίθεται στον επικεφαλής της FED, συγκρίνοντας την στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με αυτή της ΕΚΤ. O Τζερόμ Πάουελ είχε προκαλέσει ισχυρές απώλειες στη Wall Street την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς επανέλαβε σε ομιλία του πως η FED θα πρέπει να κρατήσει προσεκτική στάση καθώς οι δασμοί του Τραμπ μπορούν να επηρεάσουν τους στόχους της για πληθωρισμό και αγορά εργασίας.
Ο Stoxx 600 έκλεισε στις 506,42 μονάδες σημειώνοντας απώλειες -0,13%, με τη μετοχή της Siemens Energy να σημειώνει άνοδο 10,53% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών για το οικονομικό 2025 .
Από την άλλη η μετοχή της γαλλικής Hermès — η οποία ξεπέρασε την LVMH νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ως η μεγαλύτερη εταιρεία πολυτελείας στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση — υποχώρησε 3,22% μετά από μια μικρή απώλεια πωλήσεων
Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 21.205,86 μονάδες με απώλειες -0,49%, ο γαλλικός CAC 40 στις 7.285,86 μονάδες με πτώση -0,60%, ο ιταλικός FTSE MIB στις 35.980,43 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,24% και ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε την ημέρα στις 12.918 μονάδες, στο -0,19%.
Αντίθετα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 8.275,66 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος.
Τα περισσότερα χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά τη Μεγάλη Παρασκευή.
Διαβάστε επίσης
Παγκόσμιο σοκ για την Google: Κρίθηκε ένοχη για παράνομο μονοπώλιο στη διαφήμιση
Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Δεν αναμένεται παγκόσμια ύφεση, αλλά αυξημένος πληθωρισμός σε ορισμένες χώρες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μικροβιακή αντοχή – Καθ. Ν. Σύψας: Πολλοί θάνατοι στην Ελλάδα, το οικονομικό κόστος – Μη ασφαλής η χώρα
- Τι μπορεί να φρενάρει τη λήξη των μέτρων για την ακρίβεια
- Μαρκ Καλουστιάν στο mononews: Ο ΝΟΚ, η «αθηναϊκή Ριβιέρα» και τα σχέδια του λιβανέζου επενδυτή
- ΟΤΕ: Τα 16 ευρώ και οι κρυφές σκέψεις των Γερμανών της Deutsche Telekom
