Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Ευρωαγορές: Επιστροφή σε θετικό έδαφος παρά τη νέα βουτιά σε Wall Street

DAX

Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν την Πέμπτη οι ευρωαγορές, παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε από την αρχή στη Wall Street με την μετοχή της Salesforce να σημειώνει βουτιά 20% και να παρασέρνει μαζί της τον Dow Jones και τον S&P 500, την ώρα που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 516,50  μονάδες με άνοδο 0,59%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να ενισχύεται κατά περίπου 1,6%. Στην κορυφή του δείκτη βρέθηκε η μετοχή της βρετανικής Auto Trader, με άλμα 12,92%, καθώς η εταιρεία διαδικτυακών αγορών αυτοκινήτων ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κερδών στα αποτελέσματά της για το σύνολο της χρήσης 2023-24.  .

Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 8.231,05 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,59%, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε στις 18.496,79 μονάδες με άνοδο 0,13% ενώ ο γαλλικός CAC 40 στις 7.978,51 μονάδες με κέρδη 0,55%.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 34.447,57 μονάδες με κέρδη 0,87% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε στις 11.338,20 μονάδες με άνοδο 1,73%.

Στα στοιχεία για τον πληθωρισμό το ενδιαφέρον

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άκουσαν την Πέμπτη την Eurostat να αναφέρει ότι το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,4% τον Απρίλιο, από 6,5% τον Μάρτιο, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Πλέον, οι επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΕΕ και ΗΠΑ την Παρασκευή.

Η πρώτη που θα ανακοινώσει θα είναι η Ευρωζώνη. Αν και η ΕΚΤ θεωρείται βέβαιο πως θα προχωρήσει στην πρώτη της μείωση επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα, οι αγορές προβληματίζονται για τον τελικό αριθμό των μειώσεων μέσα στον χρόνο, λαμβάνοντας αντικρουόμενα μηνύματα από τους αξιωματούχους της Τράπεζας.

Στα σημερινά στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 3,6 τον Μάιο, από 3,3 τον Απρίλιο, με τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται από το 2,9% στο 3%. Στη Βρετανία, ο δείκτης τιμών των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ελαφρώς αρνητικός στο -0,1% τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας ακινήτων Zoopla, καθώς ο αριθμός των κατοικιών προς πώληση έφτασε σε υψηλό οκτώ ετών.

Μετά την αυριανή έκθεση της Eurostat για τον πληθωρισμό, θα ακολουθήσει η έκθεση του δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ, του δείκτη πληθωρισμού που εξετάζει περισσότερο η FED.  Τα πρακτικά από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed, αλλά και τα πρόσφατα σχόλια από διάφορους αξιωματούχους της, απογοήτευσαν τις αγορές, δείχνοντας πως θα πρέπει να αναμένεται μάλλον μια μόνο μείωση μέσα στο 2024, αργότερα φέτος.

Μάλιστα κάποιοι αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν ακόμα και το ενδεχόμενο για μια αύξηση των επιτοκίων από τη FED. Κάτι που φαίνεται να ανησύχησε ιδιαίτερα τις αγορές σε Ασία, ΗΠΑ και Ευρώπη. Μάλιστα ο συγκεκριμένος φόβος έγινε ακόμα μεγαλύτερος τις προηγούμενες δύο ημέρες, μετά από μια έξοδο του αμερικανικού δημοσίου στις αγορές με 7ετές ομόλογο, το οποίο συνάντησε ασθενής ζήτηση, γεγονός που οι επενδυτές θεώρησαν ως προσμονή για μεγαλύτερα επιτόκια στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ «μνηστήρες» στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου

LAMDA Development: Διεθνής διάκριση για το έργο στο Ελληνικό – Στις 100 πιο επιδραστικές εταιρείες του κόσμου

Χρηματιστήριο: Πώς η Πειραιώς κράτησε τη ζώνη του 3,60, ο αγοραστής των 2 εκατ. τμχ. και τα roadshows που έρχονται