• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Αρνητικό κλείσιμο την τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου

    • NewsRoom
    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)


    Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, ξεκινώντας την εβδομάδα και ολοκληρώνοντας την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου σε αρνητικό έδαφος.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 522,89 μονάδες με πτώση -0,98%, με όλους σχεδόν τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές των αυτοκινήτων παρουσίασαν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις, με πτώση -4%. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν οι μόνες που κέρδισαν, σημειώνοντας αύξηση 0,24%.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η A.P. Moeller-Maersk A/S Series B με άνοδο 4,02%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Gerreshaimer AG βλέποντας τις μετοχές της να υποχωρούν -18,03%.

    Ο Stoxx 600 έκλεισε τον Σεπτέμβριο με πτώση -0,33%, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

    Οι εισηγμένες στο Μιλάνο μετοχές της κατασκευάστριας Dodge Stellantis σημείωσαν πτώση -14,7% αφού η αυτοκινητοβιομηχανία περιόρισε τις ετήσιες οδηγίες της για το 2024 εν μέσω επιδείνωσης της «δυναμικής της παγκόσμιας βιομηχανίας» και ενίσχυσης του ανταγωνισμού από την Κίνα.

    Η γαλλική Renault έκλεισε με πτώση -5,6% τη Δευτέρα, με τη γερμανική Porsche να έχει πτώση -4% και τη Volkswagen
    περίπου -2%.

    Οι μετοχές της βρετανικής Rightmove έκλεισαν την ημέρα με πτώση -7,7% αφού η αυστραλιανή εταιρεία ακινήτων REA Group του Rupert Murdoch δήλωσε ότι δεν επιδιώκει πλέον να αγοράσει τη μεγαλύτερη πύλη ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Rightmove απέρριψε μια τέταρτη πρόταση εξαγοράς από τον Όμιλο REA νωρίτερα την ημέρα, λέγοντας ότι υποτίμησε την εταιρεία.

    Το άτονο ξεκίνημα της εβδομάδας για τις ευρωπαϊκές αγορές έρχεται αφότου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε σε νέο υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές ενισχύθηκαν από την ανακοίνωση της Κίνας την περασμένη εβδομάδα για μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας.

    Ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, από 2% τον Αύγουστο. Η μέτρηση είχε προβλεφθεί να φτάσει στο 1,9%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους.

    Τα στοιχεία είναι πιθανό να ενισχύσουν τις πιθανότητες για νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την περασμένη εβδομάδα, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

    Κατά τα άλλα, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από τον ενυπόθηκο δανειστή Nationwide.

    Η μέση τιμή ακινήτων αυξήθηκε κατά ετήσιο ρυθμό 3,2% αυτόν τον μήνα, από 2,4% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2022. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 2,7% τον Σεπτέμβριο.

    Παραμένοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οικονομία εκτιμάται ότι επεκτάθηκε πιο αργά από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως το δεύτερο τρίμηνο.

    Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό είναι χαμηλότερο από προηγούμενη εκτίμηση 0,6%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να επιβεβαιωθεί η άνοδος κατά 0,6%.

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.236,95 μονάδες με πτώση -1,01%.

    Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 19.324,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση -0,76%. Ο CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε στις 7.635,75 μονάδες με πτώση -2,00%.

    Στον Νότο ο FTSE MIB έκλεισε στις 34.125,26 μονάδες με πτώση -1,73% και ο IBEX 35 έκλεισε στις 11.877,30 με πτώση -0,76%.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπόστιτς (Fed): Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα μείωση επιτοκίων τον Νοέμβριο

    Δημοσκόπηση Opinion Poll: Κυριαρχία ΝΔ, ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ, μεγάλο προβάδισμα Κασσελάκη στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ

    Υπουργικό Συμβούλιο: Οι αποφάσεις για τις επόμενες δράσεις της κυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ