• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Απώλειες έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου – Πτώση 1,3% για τον ΙΒΕΧ

    IBEX 35


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα νέα στοιχεία από την Ευρωζώνη για τον πληθωρισμό, εν αναμονή των νέων εκλογικών αναμετρήσεων σε Βρετανία και Γαλλία.

    Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός β έκλεισε στις 510,91 μονάδες, με απώλειες -0,42%. Οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν με απώλειες, με τις ασφαλιστικές μετοχές να υποχωρούν κατά 1,6%.

    O βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 8.121,20 μονάδες με απώλειες -0,56%, ο DAX στη Γερμανία έκλεισε στις 18.164,06 μονάδες με πτώση  -0,69% ενώ ο γαλλικός CAC 40 στις 7.538,29 μονάδες με απώλειες  -0,30%.

    Στον νότο, βουτιά 1,3% σημείωσε ο ισπανικός  IBEX 35 κλείνοντας στις 10.912,80 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 33.481,40 μονάδες με πτώση -0,70%.

    Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat, αλλά τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό και τον πληθωρισμό του τομέα των υπηρεσιών παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο, στο 2,9% και το 4,1% αντίστοιχα. Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να τονίσει πως η ΕΚΤ δεν θεωρεί απαραίτητο ο πληθωρισμός των υπηρεσιών να υποχωρήσει στο 2% καθώς αντισταθμίζεται από την πτώση του πληθωρισμού στη μεταποίηση.

    Η αγορά εκτιμά πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης δύο φορές ακόμη έως το τέλος του έτους.

    Στη Βρετανία, η βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής δήλωσε ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε σε 0,2% τον Ιούνιο από 0,6% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

    Στη Γερμανία, το ινστιτούτο Ifo δήλωσε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην αυτοκινητοβιομηχανία «επιδεινώθηκε ελαφρά» τον Ιούνιο και δεν κατάφερε να κερδίσει δυναμική μαζί με την ευρύτερη οικονομία.

    Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο από τους τίτλους του Stoxx 600 σημείωσε η HelloFresh με άλμα 7,73% ενώ ακολούθησε η Teleperformance με κέρδη 4,13%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της Delivery Hero με βουτιά  -6,10%.

    Διαβάστε επίσης

    Novo Nordisk-Eli Lilly: Βούλιαξαν οι μετοχές τους μετά τις απειλές του Μπάιντεν

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Δεν χρειάζεται να έχουμε τον πληθωρισμό υπηρεσιών στο 2%

    Τζερόμ Πάουελ: Θετικά τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες ενδείξεις



    ΣΧΟΛΙΑ