Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Ευρωαγορές: Άνοδος μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για μείωση 25 μονάδων στα επιτόκια

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)

Οι ευρωαγορές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για μείωση 25 μονάδων στα επιτόκια της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σηματοδότησε τη δεύτερη μείωση της στο επιτόκιο καταθέσεων φέτος, αλλά δήλωσε ότι δεν «προ-δεσμεύεται» για μια μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ – το οποίο βοηθά στην τιμολόγηση όλων των ειδών δανείων και ενυπόθηκων δανείων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ – είναι τώρα στο 3,5% μετά από χρόνια επιθετικών αυξήσεων.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 17-18 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον δικό της κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις  512,08 μονάδες με άνοδο 0,78%. Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η DSV A/S με τις μετοχές τις να ανεβαίνουν 10,04%. Την μεγαλύτερη πτώση είχε η Eiffage S.A. με τις μετοχές της να υποχωρούν -3,27%.

Οι κλάδοι έκλεισαν ως επί το πλείστον με άνοδο, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας και εξόρυξης σημείωσαν άνοδο 2% και 2,38% αντίστοιχα.

Στις αγορές, οι μετοχές της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche πτώση έως και -4,5% αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα θετικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο από μια δοκιμή πρώιμου σταδίου του πειραματικού χαπιού απώλειας βάρους βασίστηκαν σε μόλις έξι ασθενείς. Οι μετοχές έκλεισαν με πτώση -2,16% χαμηλότερα.

Οι μετοχές της Novo Nordisk κατέγραψαν την καλύτερη ημέρα τους σε ένα μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, σημειώνοντας άνοδο 3,08% πριν περιορίσουν ελαφρώς τα κέρδη και ολοκληρώσουν την ημέρα με άνοδο 2,66% . Οι μετοχές ενισχύθηκαν από την είδηση ότι το πειραματικό χάπι κατά της παχυσαρκίας θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό από την υπάρχουσα ένεση Wegovy.

Όλα τα μεγάλα περιφερειακά χρηματιστήρια έκλεισαν την ημέρα στο πράσινο, με τον γερμανικό DAX να κλείνει στις 18.518,39 μονάδες με άνοδο 1,03%.

Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 7.435,07 μονάδες με άνοδο 0,52%. Ο Βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 8.240,97 μονάδες με άνοδο 0,57%

Στον Νότο ο FTSE MIB έκλεισε στις 33.453,78 μονάδες με άνοδο 0,84% και ο IBEX 35 έκλεισε στις 11.400,20 με άνοδο 1,08%.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Ρώτησα τον διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ ποιος έχει τώρα την ευθύνη ποινικά και διοικητικά και μου απάντησε «εσύ»

Jumbo Jet: Μετακινήθηκε με τον καταπέλτη του – Δεν υπήρχαν τραυματίες, συνέχισε κανονικά το δρομολόγιο

Συνεργασία Pirelli – Bosch!