Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Eurobank Equities για Πλαστικά Θράκης: Ξεπερνάει τις προκλήσεις και είναι έτοιμη για ανάκαμψη

Δημήτρης Μάλαμος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πλαστικά Θράκης

Δημήτρης Μάλαμος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πλαστικά Θράκης

Η Eurobank Equities και η αναλύτρια Ναταλία Σβυριάδη επισημαίνουν ότι τα Πλαστικά Θράκης εμφάνισαν ένα ανθεκτικό α’ εξάμηνο φέτος, σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

«Η δίκαιη αποτίμησή μας καταλήγει σε ένα εύρος αξίας μεταξύ 294 και 392 εκατ. ευρώ. Η βασική μας γραμμή δείχνει μια εσωτερική αξία για το επόμενο δωδεκάμηνο στα €7,7 ανά μετοχή, υποδεικνύοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Παρά τις βραχυπρόθεσμες αντιξοότητες, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές κατά την άποψή μας, και σίγουρα καλύτερες από τις τρέχουσες εκπτώσεις τιμών.

Η μετοχή διαπραγματεύεται σε δείκτη EV/EBITDA κάτω από 4 φορές, μια τεράστια έκπτωση έναντι του μέσου όρου των ομότιμων εταιρειών του ομίλου στις 8 φορές περίπου», εξηγεί η αναλύτρια.

«Λαμβάνοντας υπόψη το σκηνικό ζήτησης-προσφοράς, το οποίο υποδεικνύει αντιξοότητες στην τιμολόγηση, και λαμβάνοντας υπόψη το γεωπολιτικό τοπίο, έχουμε περικόψει τη μέση τιμή ανά μονάδα και τα φετινά μικτά περιθώρια κέρδους, καταλήγοντας έτσι σε αναθεώρηση του EBITDA χαμηλότερα κατά 6% περίπου σε €44 εκατ.

Αναμένουμε ότι τα EBITDA θα είναι σταθερά σε ετήσια βάση, αρκετά αξιοσέβαστη επίδοση δεδομένων των προκλήσεων. Βλέπουμε αύξηση των εσόδων κατά 4% περίπου σε ετήσια βάση, με την αύξηση του όγκου (+5,6% σε ετήσια βάση) να αντισταθμίζεται από τη μέτρια αποδυνάμωση των τιμών/μίγματος.

Κοιτάζοντας πιο μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι ο όμιλος των Πλαστικών Θράκης παραμένει σε καλή θέση για να αξιοποιήσει την αποτελεσματικότητα του κόστους και την αύξηση του όγκου, αναπτύσσοντας παράλληλα την επιχείρηση με βιώσιμο τρόπο και εστιάζοντας στην απόκτηση μεριδίου αγοράς.

Διατηρούμε τη συντηρητική μας άποψη για την τιμολόγηση (+1% ετησίως), αλλά εξακολουθούμε να αναμένουμε υγιή ετήσια αύξηση του όγκου το 2025-2026 (4% με 5%), καταλήγοντας έτσι σε ετήσια αύξηση των εσόδων κατά 6% με 7%.

Ξεκινώντας από μια χαμηλότερη βάση το 2024, βλέπουμε το περιθώριο EBITDA να αυξάνεται στο 13,6% και το περιθώριο EBIT στο 7,2% έως το 2026, αμφότερα αυξημένα κατά μια ποσοστιαία μονάδα στην περίοδο. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 12% ετήσια αύξηση EBITDA το 2025- 2026, ενδεικτικό του θετικού πεδίου λειτουργικής μόχλευσης.

Εκτιμούμε ότι ο καθαρός δανεισμός προς τα EBITDA θα παραμείνει χαμηλότερα από τις 0,5 φορές χάρη στην ενίσχυση της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, με τους αριθμούς μας να ενσωματώνουν μια μέση διανομή 45% κατά την περίοδο 2024 – 2026», καταλήγει η Eurobank Equities.

Διαβάστε επίσης:

Λιανεμπόριο: Αυξήθηκε κατά 3% ο τζίρος τον Αύγουστο σε σχέση με το 2023

Ποιοι ασφαλισμένοι θα εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη με την αναγνώριση πλασματικών – Τι προβλέπει η διάταξη του υπουργείου Εργασίας

Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο με βακτήρια για τον πρωτογενή και τον μεταστατικό καρκίνο