Αγορά για μία μετοχή, σήμερα τη ΔΕΗ. Πάνω από 25 εκατ. ευρώ τζίρος σε μία συνεδρίαση που οι συνολικές συναλλαγές διαμορφώθηκαν κοντά στα 62,8 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι όλα τα μάτια της αγοράς και των συναλλασσόμενων σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι στραμμένα στη μετοχή της ΔΕΗ στην οποία αύριο α) μπαίνουν προς διαπραγμάτευση 150 εκατ. μετοχές, και β) μετά το κλείσιμο της αγοράς αναμένεται να γίνει το  rebalancing και οι ξένοι επενδυτές να πάρουν θέση στη μετοχή μετά την είσοδό της στον MSCI, κάτι που αναμένεται να γίνει από την ερχόμενη Τετάρτη.

Κατά τα άλλα, στην αγορά, όπως και στο εξωτερικό, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός μετά τις αποφάσεις κυβερνήσεων στην Ευρώπη, όπως στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία να παρθούν ριζικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Κάτι αντίστοιχο, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να γίνει και στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση ως πρώτο δραστικό μέτρο να εξετάζει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Τεχνικά, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε με αργό ρυθμό την προσέγγιση της κυριότερης αντίστασης που οριοθετεί και τα υψηλά έτους στις 930 μονάδες. Από τις 29 Σεπτεμβρίου η Αγορά έχει μια καθαρά ανοδική πορεία, δεν δείχνει να βιάζεται να πατήσει σε νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης και κάθε νέα κατάκτηση τιμών κατοχυρώνεται με συσσώρευση.

Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είναι επίσης αγορασμένοι ενώ οι ταλαντωτές αφήνουν ένα υποσχόμενο ανοδικό περιθώριο 20 μονάδων πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, αρκετό ωστόσο για να μεταβάλει δραστικά την ψυχολογία της αγοράς προς το θετικότερο. Αν και η μεγάλη εικόνα δεν άλλαξε, την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύθηκε πάνω από τις 900 μονάδες και στις πέντε συνεδριάσεις για πρώτη φορά μετά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Η αργή αυτή αλλά  ουσιαστική κατοχύρωση των επιπέδων η οποία συντελείται με υψηλότερο τζίρο προκρίνει εκ νέου την υπόθεση διαφυγής πάνω από τις 930 μονάδες σε κοντινό βάθος χρόνου.

H νέα διόρθωση σταμάτησε τη Δευτέρα στις 910,63 μονάδες και με απώλειες 0,36%.

Η ΔΕΗ από τη μία και η Τέρνα Ενεργειακή από την άλλη, που έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο καλύπτοντας ένα σοβαρό τεχνικό κενό που είχε δημιουργηθεί την περίοδο αυτή, φρέναραν τις απώλειες του δείκτη.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με άνοδο 2,5%, στα 10,51 ευρώ και 2,529 εκατ. τεμάχια και η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με κέρδη 1,38%, στα 13,18 ευρώ. Προς το τέλος της συνεδρίασης υπήρξε θετικό γύρισμα για τον ΟΤΕ, στα 15,21 ευρώ, ημέρα κατά την οποία έγινε η αποκοπή του έκτακτου μερίσματος. Όχι μόνο απορροφήθηκε το «κόψιμο», αλλά η μετοχή έκλεισε με κέρδη προσεγγίζοντας τα 15,21 ευρώ.

Κατά τα άλλα, στις τράπεζες φάνηκε και πάλι η γνωστή αδυναμία, με την ΕΤΕ να διολισθαίνει ακόμα πιο χαμηλά, στα 2,61 ευρώ, η Eurobank εκεί που ενισχυόταν οριακά, έκλεισε με απώλειες στα 0,948 ευρώ, πιέσεις στο 1,43 ευρώ για την Πειραιώς και πτώση λίγο κάτω από 1% για την Alpha Bank, στο 1,09 ευρώ.

Νέες πιέσεις και απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα βγήκαν στον Μυτιληναίο και το Jumbo, στα 15,07 ευρώ και 13,34 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Coca Cola για μία ακόμα φορά έκλεισε κάτω από τα 30 ευρώ.