• Σχόλιο Αγοράς

    Ελεύθερη πτώση στις ευρωαγορές – Στο -8,53% η μετοχή της Deutsche Bank – Στο -1,37% ο Stoxx 600


    Ελεύθερη πτώση σημειώθηκε σήμερα, Παρασκευή στις ευρωαγορές, εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκε η Deutsche Bank, με την τιμή της μετοχής της τράπεζας να καταγράφει απώλειες 8,53% κλείνοντας στα 8,54 ευρώ.

    H γερμανική τράπεζα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, παίρνοντας σειρά μετά την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank  στις ΗΠΑ αλλά και τα προβλήματα της Credit Suisse στην Ελβετία, τα οποία οδήγησαν στην αναγκαστική εξαγορά της από την UBS με την παρέμβαση των ελβετικών Αρχών.

    Οι ισχυρές απώλειες στην τιμή της μετοχής την Παρασκευή οφείλονται στην αύξηση των CDS – μια μορφή ασφάλισης των ομολογιούχων μιας εταιρείας έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας- τα οποία εκτοξεύτηκαν στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η τιμή της μετοχής να χάσει περισσότερο από το 1/5 της αξίας της, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Νέα κρίση στον τραπεζικό κλάδο;

    Πλέον, ο τραπεζικός κλάδος έρχεται αντιμέτωπος με ένα ακόμα πρόβλημα, καθώς οι ισχυρές απώλειες στην τιμή της μετοχής της Deutsche Bank, λειτούργησαν σαν ντόμινο και για τις μετοχές των υπολοίπων τραπεζών της Ευρώπης, με αποτέλεσμα ένα νέο ευρωπαϊκό τραπεζικό sell off.

    H μετοχή της UBS έκλεισε με απώλειες -3.55%, της Credit Suisse με απώλειες -5,19%, της Commerzbank με απώλειες -5,45%, της Unicredit με απώλειες -4,06%, της Monte dei Paschi με απώλειες -3,26%, της BNP Paribas με απώλειες -5,27%, της ING με απώλειες -3,73% και της Société Générale με απώλειες -6,13%. Ισχυρές ήταν οι τραπεζικές απώλειες και στις περιφερειακής αγορές, με χαρακτηριστική την περίπτωση των μετοχών του κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Νωρίτερα, πάντως, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας στους Ευρωπαίους ηγέτες για μία ακόμη φορά ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρωζώνη είναι ανθεκτικός και έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει τους κινδύνους στη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν χρειάζεται να κάνει σταθμίσεις μεταξύ των δύο.

    Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησαν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, με τον Όλαφ Σολτς να επισημαίνει πως η γερμανική τράπεζα δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς έχει αναδιοργανωθεί και έχει ισχυρή κερδοφορία.

    Την ίδια ώρα, πάντως, στις ΗΠΑ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αποφάσισε εκτάκτως να  προεδρεύσει μιας κλειστής συνεδρίασης του συμβουλίου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην οποία συμμετέχει και ο επικεφαλής της FED, Τζερόμ Παόυελ, σχετικά με το τραπεζικό ζήτημα.

    Αναμένεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα υπάρχουν μηνύματα στήριξης του τραπεζικού κλάδου, τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ.

    Πώς κινήθηκαν οι ευρωαγορές σήμερα Παρασκευή

    Με ισχυρές απώλειες της τάξεως -1,2 έως -2,23% έκλεισαν σήμερα, Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 440,11 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,37%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,87%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι DiaSorin S.p.A. (3,60%) και Merck KGaA (2,24%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Aroundtown S.A. (-10,34%) και Deutsche Bank AG (-8,53%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.405,45 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,26%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έκλεισε με άνοδο 0.96%.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 14.957,23 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,66%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,28%.

    Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.015,10 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,74%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 1,30%.

    Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 25.892,18 μονάδες με ισχυρές απώλειες 2,23%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 1,56%.

    Τέλος, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 8.792,50 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,98%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 0,84%.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλαφ Σολτς: Η Deutsche Bank είναι πολύ κερδοφόρα, δεν χρειάζεται ανησυχία

    Χρηματιστήριο: Πτώση με τζίρο στις τράπεζες λόγω Deutsche Bank, sell και στα blue chips, πως «μάζεψε» η Ελλάκτωρ από τα χαμηλά μέρας

    Deutsche Bank: Κέρδη άνω των 100 εκατ. δολαρίων για τους Short sellers τις δύο τελευταίες εβδομάδες



    ΣΧΟΛΙΑ