Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα, Τετάρτη, οι ευρωαγορές, λίγες ώρες πριν τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ «βάφει» κόκκινους τους  χρηματιστηριακούς δείκτες

Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ  και οι καθυστερήσεις στη λήψη της απόφασης, οδήγησαν σε ισχυρές απώλειες τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street.

Νωρίτερα σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί έχουν διορία μέχρι τις αρχές Ιουνίου για να καταλήξουν σε συμφωνία αύξησης του ορίου του χρέους. «Θα υπάρξουν υποχρεώσεις που δεν θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων η Γέλεν, τονίζοντας ότι δεν θα είναι εφικτό για την κυβέρνηση να επιλέξει ποιες υποχρεώσεις θα τηρήσει, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ταβάνι του χρέους.

Ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο

Παράλληλα, η ανησυχία που επικρατεί ακόμα στον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ, δεν ωφελεί καθόλου την ψυχολογία των επενδυτών, με την ανησυχία τους να εντείνεται ολοένα και περισσότερο μετά την κατάρρευση τραπεζών όπως η Sillicon Valley Bank και η First Republic Bank.

Όσον αφορά την περίπτωση της περιφερειακής τράπεζας PacWest, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, προχώρησε στην πώληση της μονάδας στεγαστικών δανείων της, η οποία πλέον έχει περάσει στην Roc360 και θα λειτουργήσει με το εμπορικό σήμα CIVIC. Μένει μόνο να δούμε αν με αυτή την κίνησή της η τράπεζα θα καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Fed και ΕΚΤ: Με το βλέμμα στραμμένο στον αποπληθωρισμό

Επιπλέον, ένα από τα καίρια ζητήματα ανησυχίας των επενδυτών έρχεται σήμερα στο προσκήνιο, καθώς σε λίγη ώρα θα δημοσιευτούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που πραγματοποιήθηκε αρχές Μαΐου. Υπενθυμίζουμε, ότι στην τελευταία τους συνεδρίαση τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ, προχώρησαν σε νέα αύξηση των επιτοκίων τους κατά 25 μονάδες βάσης.

Το βασικό ερώτημα των επενδυτών παραμένει αναπάντητο, καθώς κανείς δε γνωρίζει μέχρι πότε οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους. Βέβαια, οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν να δίνουν πράσινο φως σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων, με στόχο τον αποπληθωρισμό.

Sell off στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Όπως ανέλυσε νωρίτερα στο ρεπορτάζ της στο mononews η Ελπίδα Οικονομίδη «Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες άνω του 2%, αν και μέσα στο 2023 έχει ανακάμψει πάνω από 6%».

Η Deutsche Bank έκλεισε σήμερα με ισχυρές απώλειες 2,23%. Ακολούθως, η UBS έκλεισε στο -1,41%, ενώ η Commerzbank έκλεισε στο -2,77%. Η BNP Paribas έκλεισε στο -1,82% και η Société Générale στο -2,06%.

Εντούτοις με τα αρνητικά πρόσημα, που υιοθέτησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι πρώτοι γύροι των stress tests έδειξαν ότι πολλά ιδρύματα βρίσκονται σε οικονομική ευρωστία.

Πώς κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες

Με ελεύθερη πτώση έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ακολουθώντας τις απώλειες που σημειώθηκαν στο άνοιγμα της Wall Street στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 457,65 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,81%. Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Marks & Spencer Group PLC (12,93%) και Polymetal International PLC (3,83%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Samhaellsbyggnadsbolaget i Norden AB Series B (-11,70%) και Aalberts N.V. (-8,51%). Να σημειωθεί ότι όλοι οι κλάδοι σημείωσαν απώλειες μεγαλύτερες από 1%, ενώ οι μετοχές των κλάδων της αυτοκίνησης, των τραπεζών, της ασφάλισης αλλά και των ταξιδιωτικών εταιρειών σημείωσαν απώλειες μεγαλύτερες από 2%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.627,10 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,75%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 15.842,13 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,92%.

Αντιστοίχως, ο γαλλικός δείκτη CAC 40 έκλεισε στις 7.253,46 μονάδες με ισχυρές απώλειες  -1,70%.

Όσον αφορά τους περιφερειακούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 26.524,54 μονάδες με βαρειές απώλειες -2,39% και ο ισπανικός IBEX 35 στις 9.163,50 μονάδες με απώλειες -1,12%.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Profit taking στα blue chips, στο +9% η Quest και στο +3,5% η Aegean – Μια ανάσα από το 1 δισ. η Cenergy