• Σχόλιο Αγοράς

    Ebury: Τα νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου ενισχύονται υπό τον φόβο επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ

    • Του Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury
    Enrique Alvarez Diaz, Chief Risk Officer της fintech εταιρίας Ebury

    Enrique Alvarez Diaz, Chief Risk Officer της fintech εταιρίας Ebury


    Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    Τα στοιχεία για την αδύναμη απασχόληση στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τους φόβους ότι η οικονομία στη χώρα επιβραδύνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει ή επιθυμεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

    Οι αγορές έσπευσαν να τιμολογήσουν επιπλέον μειώσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν βέβαιης πιθανότητας μειώσεων κατά 50 μ.β.

    Επιπλέον, τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου υποχώρησαν απότομα και τα ασφαλή νομίσματα εκτινάχθηκαν στα ύψη, με αποτέλεσμα και πάλι την εκρηκτική απόδοση του ιαπωνικού γεν με άνοδο 5% έναντι του δολαρίου σε μία μόνο εβδομάδα, ως επακόλουθο των αυξήσεων των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

    Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών μπαίνουν σε ακόμη μία δύσκολη εβδομάδα, εκτός από τα ασιατικά που επωφελούνται από την ισχύ του γιεν και του γουάν.

    Σε μόλις δύο εβδομάδες, οι προσδοκίες της αγοράς για τις μελλοντικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν μεταβληθεί σημαντικά.

    Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed έχουν αυξηθεί από δύο σε πάνω από τέσσερις κατά 25 μ.β.

    Από την άλλη, οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας έχουν υποστεί λιγότερο δραματικές αλλά σημαντικές προσαρμογές προς τα κάτω.

    Το δολάριο ΗΠΑ επηρεάζεται από αυτή τη σχετική ανατιμολόγηση, αν και ο ρόλος του ως «ασφαλούς καταφυγίου» έχει κρατήσει την υποχώρηση σε αρκετά ήπια επίπεδα μέχρι στιγμής.

    Αυτή η εβδομάδα είναι μια από τις πιο ήσυχες του χρόνου, καθώς δεν υπάρχουν ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων ή συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών.

    Είναι πιθανόν οι αγορές να αντιδρούν κάπως υπερβολικά στα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να δούμε κάποιες κινήσεις αντιστροφής της τάσης.

    Στερλίνα

    Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα κατά 25 μ.β. όπως αναμέναμε εμείς και οι περισσότεροι αναλυτές. Ωστόσο, η κίνηση θεωρήθηκε τολμηρή, καθώς η Τράπεζα αρνήθηκε να δεσμευτεί περαιτέρω ή να προϊδεάσει για οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση.

    Έτσι, η στερλίνα έδειξε αντοχή εν μέσω της αστάθειας της αγοράς και μιας γενικευμένης τάσης προς την ασφάλεια, κλείνοντας την εβδομάδα εντός του 0,5% με το οποίο είχε αρχίσει έναντι του δολαρίου, ενώ υποχώρησε λίγο περισσότερο έναντι του ευρώ.

    Δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες ανακοινώσεις αυτήν την εβδομάδα, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ανθεκτική ζήτηση, τα σχετικά υψηλά επιτόκια και οι προοπτικές για στενότερες σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ προμηνύουν καλά νέα για τη στερλίνα.

    Ευρώ

    Τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ προκάλεσαν μια τεράστια κίνηση στις διαφορές των επιτοκίων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, καθώς οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ άλλαξαν πολύ λιγότερο από τις προσδοκίες για τα επιτόκια της Fed.

    Δεδομένου του μεγέθους των κινήσεων των επιτοκίων, το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν σχετικά ήπιο, λιγότερο από 1%.

    Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και η αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο εμφανίστηκαν ισχυρότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που θα κρατήσει υπό έλεγχο την επανεκτίμηση για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και το ευρώ σε στήριξη εν μέσω χαμηλής ρευστότητας λόγω καλοκαιριού.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο ήταν αναμφισβήτητα αδύναμα, με μειωμένο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας, νέα αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 4,3% και ισχνή αύξηση των μισθών.

    Τα στοιχεία φάνηκαν να αιφνιδιάζουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, καθώς στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας δεν υπήρξαν αναφορές για επιτάχυνση στις μειώσεις των επιτοκίων. Πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων κινούνται αυτή τη στιγμή κάπου ανάμεσα σε 4 με 5 για το υπόλοιπο του 2024, κάτι που συνεπάγεται τουλάχιστον μία μείωση κατά 50 μ.β.

    Αυτό κατά τη γνώμη μας συνιστά υπερβολική αντίδραση στα πρώτα αδύναμα στοιχεία του 2024 για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

    Φαίνεται ξεκάθαρο ότι ελλείψει ανακοινώσεων σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, το δολάριο μπορεί να δυσκολευτεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: «Έγραψε» τις 1.355 μονάδες ο δείκτης! – Βουτιά πάνω από 6% στις τράπεζες, σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές

    Αυγουστιάτικο sell-off στις παγκόσμιες αγορές – Σε χαμηλό έξι μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια



    ΣΧΟΛΙΑ