ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά τη σφοδρή διόρθωση του τραπεζικού δείκτη κατά 8,5%, οι μετοχές των τραπεζών εξακολουθούν να γράφουν διψήφια ποσοστά ανόδου, ειδικά η Alpha και η Εθνική από 12,6% και 12,5% αντίστοιχα και από 9,5%, Πειραιώς και Eurobank. Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι το Χ.Α. βρέθηκε στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών σε μία μέρα που ήρθαν τα πάνω κάτω γεωπολιτικά και οικονομικά σε διεθνές επίπεδο. Στην αγορά οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ με τους ξένους να έχουν το πάνω χέρι στις πωλήσεις, έχοντας ως γνώμονα το γεγονός ότι από το Χ.Α. στα χαρτιά που έχουν πάρει θέση από το ξεκίνημα της χρονιάς καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις. Κι αυτά είναι κυρίως οι τράπεζες.
Οι ρευστοποιήσεις συνδέονται με την κατοχύρωση ρευστότητας μέσα στο διεθνές περιβάλλον αστάθειας που προκαλεί η βίαιη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας με την παρεπόμενη αντίδραση της Δύσης, απασφαλίζοντας την περόνη του παγώματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τις τράπεζες που ελέγχονται από το καθεστώς Πούτιν. Ήδη, τα πρώτα κανόνια έσκασαν με πρώτη την Sberbank Europe, η οποία είδε να φυλλοροούν τα ATM της από αναλήψεις καταθέσεων.
Μέσα στο περιβάλλον αυτό, στην αγορά έπαιξε ρόλο και το rebalancing λόγω MSCI, τελευταία μέρα του μήνα χθες, αν και δεν αφορούσε άμεσα το Χ.Α., αφού ούτε η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 μπήκε, αλλά ούτε και το Jumbo, όπως φημολογείτο, αποχώρησε.
Η δυναμική των εντολών πώλησης ήταν τέτοια που πριν από τα call auctions στο κλείσιμο, η ΕΤΕ πάτησε τα 3,21 ευρώ, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 τα 0,93, η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 το 1,17 και η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 το 1,37, για να κλείσουν τελικά πιο ψηλά, στα 3,30, 0,976, 1,212 και 1,416 αντίστοιχα. Το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι ποια επίπεδα μπορεί να διατηρηθεί το momentum για τον τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, θεωρούνται κρίσιμες οι στηρίξεις των 3,10 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής, 1,15 ευρώ για την Alpha, 0,90 για την Eurobank και 1,34 ευρώ για την Πειραιώς.
Εκτιμάται ότι τις επόμενες μέρες ανεξάρτητα από την έκβαση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία θα επικρατήσει η λογική στις αγορές, αφού σύμφωνα με την Citigroup και την Goldman Sachs, είναι θετικό το γεγονός ότι οι τράπεζες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης δεν έχουν μεγάλη έκθεση στην Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αποπεπενδύσεις από την εποχή του πρώτου μνημονίου από την Ανατολική Ευρώπη ευρύτερα.
Υπενθυμίζεται ότι η Coca Cola ΕΕΕ 0,25% 32,40 , η οποία διαπραγματεύεται στα χαμηλά διετίας έχει χαρτοφυλάκιο έτσι κατανεμημένο περιλαμβάνοντας τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ανήκουν η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία, το οποίο χαρακτηρίζει ως «αναδυόμενες αγορές» και με τζίρο περί το 1 δις. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike