• Σχόλιο Αγοράς

    Διαβολοβδομάδα στο Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες στηρίξεις στις τράπεζες και το σενάριο για τον γενικό δείκτη

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank - Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς - Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank - Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank – Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς – Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία που έχουν επηρεάσει δυσμενώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ένα ακόμα αναιμικό άνοιγμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) στις 1408 μονάδες με τάση οπισθοχώρησης πάλι.

    Πέραν των μερισματικών αποκοπών, ο τραπεζικός δείκτης βάρυνε και χθες το γενικότερο κλίμα στο ΧΑ προσεγγίζοντας το 1ο επίπεδο στήριξης, ήτοι τις 1200 μονάδες. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οριακά θετικοί έκλεισαν οι μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ.

    Για σήμερα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα προς ανακοίνωση μακροοικονομικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, αναμένουμε την καταναλωτική εμπιστοσύνη Ιουνίου της Ευρωζώνης και Ιταλίας, ενώ για τις ΗΠΑ έχουμε το ετησιοποιημένο ΑΕΠ, την προσωπική κατανάλωση και τα επίπεδα τιμών αυτής για το Α΄τρίμηνο, τα εβδομαδιαία στοιχεία εργασίας και τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα βιομηχανικά κέρδη Μαΐου στην Κίνα κινήθηκαν χαμηλότερα από τον προηγούμενα μήνα επιδεινώνοντας την αδυναμία αντίδρασης στις μετοχές στην περιοχή. Αναμένουμε, σύμφωνα με την Depolas Investments, συνέχεια των διακυμάνσεων το επόμενο διάστημα στο διεθνές περιβάλλον, γεγονός που δεν θα αφήσει φυσικά ανεπηρέαστο το ΧΑ. Κρίσιμες στηρίξεις εντοπίζονται στις περιοχές των 1400 και 1360 μονάδων ΓΔΧΑ.

    Αναζητώντας τους πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης, τα βλέμματα μοιραία στρέφονται στις τράπεζες. Alpha και Πειραιώς ενισχύονται οριακά, κάτω από 0,5%, ενώ μικρές ανεπαίσθητες απώλειες προς το παρόν για την ΕΤΕ και την Eurobank. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση μεταξύ 7,50 – 7,60 η στήριξη για την ΕΤΕ, περί τα 2 – 2,02 ευρώ για την Eurobank, περί το 1,40 ευρώ για την Άλφα και στα 3,30 ευρώ η Πειραιώς. Στα 3,37 ευρώ αυτή την ώρα η Πειραιώς, στα 2,08 η Eurobank, στα 7,60 η ΕΤΕ και στο 1,467 η Άλφα.

    Κίνηση άνω του 25 αυτή την ώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, στα 12,70 ευρώ σκαρφαλώνει η Optima. Λίγο πάνω από τα 11 ευρώ η Aegean, στα 29,60 ευρώ η Τιτάν.

    Στα 16,78 ευρώ ενισχύεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που στοχεύει σε EBITDA 700 εκατ. ευρώ, αλλά απώλειες στα 10,91 ευρώ για την ΔΕΗ. Επιστροφή στα 8 ευρώ τα ΕΛΠΕ, κέρδη 2% αυτή την ώρα για την Ιντρακόμ, στα 23,88 ευρώ οριακή άνοδος για την ΜΟΗ, στα 35,26 ο Μυτιληναίος, με μικρή άνοδο, όπως και ο ΟΤΕ, στα 13,78 ευρώ. Μετά την αποκοπή του μερίσματος χθες από τον Φουρλή στο +1% την Πέμπτη, στα 3,92 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ