• Σχόλιο Αγοράς

    Citi για ΔΕΗ: Οι νέες εξαγορές είναι μια θετική εξέλιξη για τον όμιλο

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    H ΔΕΗ ανακοίνωσε στις 25 Σεπτεμβρίου ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά: 1) 66,6MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε λειτουργία (43,3MW αιολικά, 23, 3MW ηλιακή ενέργεια) έναντι 111εκατ. ευρώ σε αποτίμηση στις 7,2 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, 2) χαρτοφυλακίου 1,7GW υπό ανάπτυξη έναντι 106 εκατ. ευρώ και 3) συμμετοχής 20% στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε. για την κατασκευή του νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CCGT) ισχύος 840 MW στην ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης.

    Το σχόλιο της Citi και της αναλύτριας Ella Walker-Hunt είναι: «θεωρούμε ότι η λειτουργική εξαγορά ΑΠΕ αντανακλά μια δίκαιη τιμή και παρόλο που η αγορά δεν πληρώνει σήμερα για τη μελλοντική ανάπτυξη των ΑΠΕ, με EV/MW μόλις 0,06 εκατ. ευρώ νομίζουμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη για τη ΔΕΗ.

    Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι συναλλαγές αυτές έχουν στρατηγικό νόημα, καθώς επιτρέπουν στον όμιλο να προωθήσει τον μετασχηματισμό του σε πράσινη ενέργεια, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν επαρκή ευελιξία του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία/αποδοτικότητα του σημερινού στόλου φυσικού αερίου.

    Μας αρέσει η ΔΕΗ, δίνουμε σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 14,7 ευρώ ανά μετοχή και βλέπουμε περιθώριο για περαιτέρω επαναξιολόγηση καθώς η εταιρεία συνεχίζει να επιδεικνύει ανάπτυξη».

    Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου, η Citi και η αναλύτρια Ella Walker-Hunt ξεκίνησαν την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ με στόχο τα 14,70 ευρω στο βασικό τους σενάριο και σύσταση αγοράς (buy).

    To περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι σημαντικό με 27% και μαζί με την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση ξεπερνά το 30%. Στο θετικό σενάριο (bull case) η τιμή στόχος ανέρχεται στα €19,10 ή 63% υψηλότερα, ενώ στο αρνητικό σενάριο (bear case) η τιμή στόχος είναι στα €10,90 ή μόλις 6,8% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

    «Ξεκινάμε την κάλυψη της ΔΕΗ με αξιολόγηση buy και στόχο τα €14,7 ανά μετοχή. Μας αρέσει η ιστορία μετασχηματισμού της ΔΕΗ, η οποία στηρίζεται στην απαλλαγή του χαρτοφυλακίου παραγωγής από τον άνθρακα με οργανικές και ανόργανες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδηγώντας σε ανώτερη ανάπτυξη (12% CAGR EBITDA), ακόμη και αν επιτευχθεί μέσω υψηλότερης μόχλευσης.

    Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ έχει πλοηγηθεί καλά μέσα στην ενεργειακή κρίση και τις διάφορες συναφείς πολιτικές πιέσεις. Επίσης, θεωρούμε ότι οι επενδυτές λαμβάνουν προστασία από την αποτίμηση με πολλαπλασιαστή EV/EBITDA για το 2025 σε 6,5 φορές», εξηγεί η Ella Walker-Hunt.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Κενά αέρος στην αντίσταση των 1.470 μονάδων

    Χρυσοχοΐδης: Στον Συνήγορο του Πολίτη η υπόθεση του θανάτου μετανάστη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα

    Ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ-Άρης με αμέτρητες αγορές στις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα



    ΣΧΟΛΙΑ