ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο χρυσός μείωσε τα κέρδη του από ένα νέο ιστορικό υψηλό, καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ενίσχυσαν τη ζήτηση για ασφάλεια και υπήρχαν συνεχείς ενδείξεις βραχυπρόθεσμης στενότητας στην αγορά.
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο έως και 1,4% ξεπερνώντας τα 2.882,36 δολάρια ανά ουγγιά, προτού περιορίσει κάποια κέρδη αφού το Bloomberg μετέδωσε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αναμένουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα παρουσιάσει ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα.
Οι τιμές των ράβδων εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, υποστηριζόμενες από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των εμπορικών πολέμων, ιδίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι αγορές περιμένουν επίσης να δουν αν θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, αν οι δασμοί αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.
Υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης ζήτησης για χρυσό, καθώς οι μεγάλοι έμποροι επιδιώκουν να μεταφέρουν το μέταλλο στις ΗΠΑ πριν επιβληθούν δασμοί. Τα λεγόμενα επιτόκια μίσθωσης ενός μήνα στο Λονδίνο έχουν εκτοξευθεί σε περίπου 4,7%, πολύ πάνω από τα προηγούμενα επίπεδα κοντά στο μηδέν. Το ποσοστό αυτό αντανακλά την απόδοση που μπορούν να έχουν οι κάτοχοι ράβδων στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου δανείζοντας το μέταλλό τους σε άλλους αγοραστές σε βραχυπρόθεσμη βάση.
Το έντονο κόστος δανεισμού του χρυσού υποδηλώνει στενότητα στην αγορά
Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η βιασύνη για χρυσό οδήγησε σε ουρές εβδομάδων για την απόσυρση ράβδων από την Τράπεζα της Αγγλίας – όπου πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο διατηρούν αποθέματα – για να τις καταθέσουν σε ιδιωτικές τράπεζες. Ο χρυσός έχει επίσης εισρεύσει στα αποθετήρια του χρηματιστηρίου Comex της Νέας Υόρκης.
Αυτό έχει αυξήσει τη στενότητα στην αγορά, σύμφωνα με τη Rhona O’Connell, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς για την ΕΜΕΑ και την Ασία στην StoneX Group Inc.
Οι τυπικές ράβδοι των 400 ουγγιών που διακινούνται στο Λονδίνο δεν είναι κατάλληλες για την αγορά Comex, όπου οι έμποροι πρέπει να παραδίδουν ράβδους των 100 ουγγιών ή χιλιοστών, αλλά μπορούν να εξευγενιστούν σε μέρη όπως η Ελβετία.
«Το μέταλλο εξακολουθεί να πηγαίνει στις αποθήκες του Comex και αλλού στις ΗΠΑ», δήλωσε ο O’Connell. Οι αρχές θα μπορούσαν ενδεχομένως ακόμη και να παρέμβουν δανείζοντας χρυσό, αν η κατάσταση γινόταν αρκετά δραστική, είπε. «Αν η κατάσταση γίνει πολύ πιο σφιχτή ή απειλήσει να γίνει άτακτη, δεν θα με εξέπληττε αν ο επίσημος τομέας χορηγούσε ρευστότητα, διότι ένα πράγμα που δεν ανέχονται οι κεντρικές τράπεζες είναι μια άτακτη αγορά χρυσού».
Ο χρυσός σημειώνει υψηλό ρεκόρ
Το δολάριο διεύρυνε τις απώλειες, μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Τρίτη, η οποία έδειξε σταδιακή επιβράδυνση στην αγορά εργασίας. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα όπως ο χρυσός φθηνότερα για τους περισσότερους αγοραστές.
Λίγο πριν τις 20:30 ώρα Ελλάδος, ο χρυσός κέρδιζε +0.99% στα 2.870,87 δολάρια ανά ουγγιά, στης Νέας Υόρκης, και γενικά όλα τα μέταλλα βγήκαν κερδισμένα.
Συγκεκριμένα το ασήμι, αυξήθηκε κατά +1.01% στα 32,49 δολ., η πλατίνα +1.68% στα 986,89 δολ. και το παλλάδιο +0.23% στα 998,14 δολ.