Ο χρυσός ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό εν μέσω της βιασύνης προς ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία μετά την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, ενώ απειλεί να κάνει το ίδιο και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο χρυσός αυξήθηκε έως και 1,2% στα 2.830,74 δολάρια ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε επιτευχθεί την Παρασκευή, προτού περιορίσει τα κέρδη του, αφού ο Τραμπ συμφώνησε να καθυστερήσει τους δασμούς κατά του Μεξικού για ένα μήνα μετά από συζήτηση με τον Μεξικανό ομόλογό του.

1

Οι επενδυτές εξακολουθούσαν να σταθμεύουν τα χρήματά τους σε καταφύγια όπως ο χρυσός και το ιαπωνικό γεν λόγω ανησυχιών για τον αντίκτυπο των μέτρων του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία και τη νομισματική πολιτική, ενώ οι παγκόσμιες μετοχές και τα κρυπτονομίσματα υποχώρησαν.

«Θα μπορούσαμε να οραματιστούμε μια κατάσταση όπου ο πληθωρισμός “μεταναστεύει” υψηλότερα, ενώ η οικονομία επιβραδύνεται, καθώς ο τομέας των αυτοκινήτων ακινητοποιείται ξαφνικά, για παράδειγμα», δήλωσε ο Bart Melek, παγκόσμιος επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities.

«Ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα χαμηλά επιτόκια, καθώς και η σχετική αγωνία με την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο, οπότε η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος βοηθούν τον χρυσό».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το Σάββατο δασμούς 25% σε αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό και 10% σε εκείνα από την Κίνα, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη. Οι καναδικές εισαγωγές ενέργειας θα βρεθούν αντιμέτωπες με εισφορά 10%. Η Οτάβα παρουσίασε ανταποδοτικούς δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα, το Μεξικό υποσχέθηκε αντίποινα και το Πεκίνο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποσχέθηκε «αντίστοιχα αντίμετρα». Ο Τραμπ απείλησε επίσης με δασμούς την ΕΕ, η οποία δήλωσε ότι θα απαντήσει αποφασιστικά.

«Αυτοί οι δασμοί δημιουργούν έναν ισχυρό ούριο άνεμο για τον χρυσό», έγραψαν οι αναλυτές της Bank of Montreal σε σημείωμά τους. «Όχι μόνο λόγω των εγγενών πληθωριστικών επιπτώσεών τους, αλλά και καθώς η όλο και πιο γερακίσια εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να επιταχύνει τα σχέδια απο-δολαριοποίησης».

Οι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο έχουν ήδη ταρακουνήσει τις αγορές πολύτιμων μετάλλων, με τις αμερικανικές τιμές του χρυσού και του αργύρου να εκτοξεύονται πάνω από τα διεθνή σημεία αναφοράς τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας τους εμπόρους και τους traders να σπεύδουν σε τεράστιες ποσότητες των μετάλλων στις ΗΠΑ πριν επιβληθούν οι όποιοι δασμοί.

Το χάος οδήγησε επίσης σε εκτίναξη των επιτοκίων μίσθωσης χρυσού και αργύρου – την απόδοση που μπορούν να έχουν οι κάτοχοι ράβδων στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου δανείζοντας το μέταλλο σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Ο χρυσός αυξήθηκε κατά +0.83%  στα 2.821,54  δολάρια ανά ουγγιά, λίγο μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σημείωσε άνοδο 0,19%, στα 1.310,22 δολ. μετά από άλμα έως και 1,3% νωρίτερα.

Το ασήμι επίσης κέρδισε σήμερα, σημειώνοντας αύξηση +0,87% στα 31,59 δολάρια ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο υποχώρησαν -1,55% και -0,09% αντίστοιχα.

 

Διαβάστε επίσης 

JP Morgan: Η κυβέρνηση Τραμπ ίσως είναι «μη φιλική για τις επιχειρήσεις»

Ebury για δασμούς Τραμπ: Αντιμετωπίζουμε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο – Καμία οικονομική λογική

Ντόναλντ Τραμπ: Ο Έλον Μασκ λαμβάνει αποφάσεις μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου