Ο χρυσός διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλό δύο μηνών, σε πορεία για τη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιούνιο του 2021, καθώς οι έμποροι περιορίζουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Ο χρυσός σημειώνει πτώση έξι συνεχόμενες ημέρες, κινούμενος για εβδομαδιαία απώλεια άνω του 4%.

Οι έμποροι περιόρισαν τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, που είναι ευαίσθητες στη νομισματική πολιτική, σημείωσαν άλμα μετά τη δήλωση του Τζέρομ Πάουελ ότι η FED δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια, δεδομένης της «αξιοσημείωτα καλής» επίδοσης της αμερικανικής οικονομίας.

Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού και η μείωση των αποδόσεων τείνουν να ωφελούν τον χρυσό.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει υποχωρήσει περίπου 8% από το υψηλό ρεκόρ του στις 31 Οκτωβρίου, με τις απώλειες να επιταχύνονται μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Ένας δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε σε υψηλό διετίας λόγω των προσδοκιών ότι η προεδρία Τραμπ θα αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη.

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο νόμισμα πιο ακριβά για τους περισσότερους αγοραστές.

Παρόλα αυτά, ο χρυσός έχει αυξηθεί περισσότερο από 24% φέτος, με τα κέρδη να υποστηρίζονται από τον κύκλο χαλάρωσης της Fed, τις αγορές των κεντρικών τραπεζών και τους αυξημένους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που έχουν οδηγήσει τη ζήτηση για καταφύγιο.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού για παράδοση Δεκεμβρίου υποχωρεί κατά 0,06% στα 2.571,30 δολάρια η ουγγιά στο Comex, ενώ ο χρυσός spot κινείται με οριακή άνοδο 0,07% στα 2.566,61 δολάρια η ουγγιά.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σημείωνε πτώση 0,4%, αφού την Πέμπτη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022.

Το ασήμι και ο χαλκός υποχωρούν, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο ενισχύονται.

Διαβάστε επίσης 

Ευρωαγορές: Τέταρτη εβδομάδα πτώσης για τον Stoxx 600 – Άλμα 21% για την Εvotec

Χρηματιστήριο: Τρίτη μέρα πτώσης στις τράπεζες προσγείωσε τον ΓΔ στις 1.400 μονάδες – Αντίδραση από Lamda και ΟΤΕ

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ «βυθίζει» τις φαρμακευτικές μετοχές